O echipă de eleve din România a impresionat o lume întreagă! Sunt câștigătoare în competiția de programare și antreprenoriat Technovation Girls

Ca să fie bucuria mare, mare, începem cu o serie de date. Doar 19% dintre specialiștii în Tehnologia Informației și aproximativ o treime dintre absolvenții de știință, tehnologie, inginerie și matematică sunt femei, conform raportului Comisiei Europene, Women in Digital Scoreboard 2021.

Astfel, în 2022, nevoia unei egalități de gen în joburile din tehnologie încă este prezentă. Fetele sunt adesea descurajate să urmeze studii și o carieră în domeniu, iar România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Italia, conform aceluiași raport, au cel mai mic scor la participarea femeilor în economia și societatea digitală, comparativ cu alte țări din Europa. 

Totuși, 31 de eleve din România au arătat că sparg orice stereotip. S-au clasat în semifinalele competiției internaționale de programare și antreprenoriat Technovation Girls, iar 5 dintre ele au ajuns printre câștigătoarele regionale.  

Cine sunt fetele care au cucerit juriul competiției de programare Technovation Girls

Echipa TERAA, câștigătoare regională pe Europa, a creat aplicația YPS (Your Panic Support), care le oferă ajutor celor care suferă de un atac de panică și sunt singuri.

Pentru a realiza un proiect pertinent, elevele au discutat cu un psiholog care le-a oferit tehnicile pe care le folosește în terapie.

„Mulți oameni când trec prin așa ceva nu vor să deranjeze persoanele dragi pentru că, deși se vorbește mai mult de sănătatea mintală în prezent, subiectul este încă tabu.

Cu toții avem măcar o cunoștință care să fi trecut prin așa ceva însă mulți nu știu ce să facă sau la cine să apeleze.

Am reușit să colaborăm cu niște mentori absolut minunați și le suntem recunoscătoare, am învățat mult mai multe despre tehnologie și ne-am apropiat mult mai mult de informatică prin această experiență.”

În 2022, peste 5.500 de eleve din 61 de țări au dezvoltat aproape 1.700 de soluții IT pentru probleme reale ale comunităților din care fac parte sau din lume. Pentru a ajuta fetele, aproape 3.000 de mentori din întreaga lume s-au alăturat Technovation Girls, iar sprijinul, încurajarea și feedback-ul lor au fost esențiale pentru succesul fetelor. 

 • 61% dintre echipe au folosit MIT App Inventor sau Thunkable pentru programarea proiectelor,
 • 15% dintre echipe au depus proiecte cu Inteligență Artificială,
 • 20% dintre proiecte au abordat schimbările climatice, 
 • 43% dintre proiecte au abordat probleme legate de sănătate.

Elevele din România s-au numărat la fiecare ediție printre cele care au atras atenția juriului.  

Câștigătoarele regionale Technovation pe Europa

 • Echipa TERAA, formată din 5 eleve din București → cu proiectul YPS (Your Panic Support). Elevele sunt: Alexia Florete, Anastasia Tindeche, Andreea-Ruxandra Florescu, Theodora Oprescu, Eliza Manoliu.

Semifinalistele diviziei de seniori Technovation

 • Echipa Ginger beer and info, formată din 5 eleve din Suceava → cu proiectul Edumap. Elevele sunt: Anastasia Tofan, Catinca Rauliuc, Diana Oniceag, Bianca Ioana Mireuta. Elena Strimbeanu-Iacoban.
 • Echipa Nemesis, formată din 4 eleve din Râmnicu-Vâlcea → cu proiectul Asteria. Elevele sunt: Cosmina Mihaescu, Antonia Maria Barbu, Daria Ștefania Barbu, Teodora Iacob. 
 • Echipa No shame, formată din 3 eleve din Câmpulung, Argeș → cu proiectul You Are Not Alone. Elevele sunt: Teodora Bitan, Anca Bizon, Lois Necula.
 • Echipa Swoosh, formată din 5 eleve din Satu Mare → cu proiectul JoyXchange. 
 • Echipa Unimind, formată din 4 eleve din București → cu proiectul Go Pill.

Semifinalistele diviziei de juniori Technovation

 • Echipa LadiesFirst, formată din 5 eleve din Neamț → cu proiectul Woman’s life matter. Elevele sunt: Milu Amalia, Daria Mihai, Marcu Mirabela, Gheraescu Alexia, Rebeca Fecheta.

Ce este Techonovation Girls? 

Technovation Girls le încurajează să învețe să creeze o aplicație de mobil sau un program cu inteligență artificială, prin care rezolvă o problemă reală din lume. Competiția este o experiență de învățare unică, participantele putând să pornească de la zero, iar până la final să dobândească abilități de lideri în domeniul IT.

Echipele semifinaliste din România la Technovation 2022 

Pentru competiție, echipa Ginger beer and info a dezvoltat Edumap, o aplicație care trimite notificări cu locuri interesante, culturale, tradiționale din România, atunci când utilizatorul se află în proximitatea acestora. Informațiile sunt expuse astfel încât să fie atrăgătoare pentru adolescenți și tineri. 

Echipa Nemesis a dezvoltat o aplicație ce le oferă resurse și ajutor victimelor violenței domestice, dar și informații despre adăposturi și consiliere psihologică refugiaților din Ucraina. Aplicația are o secțiune și pentru cei care vor să doneze, să ofere asistență juridică, servicii medicale și anunțuri de joburi victimelor violenței domestice și refugiaților.

Unimind a creat aplicația Go Pill, care funcționează sub forma unui ghid de tratament medical, oferind utilizatorului un calendar al tratamentului, dar și un status al stocului de medicamente. 

Echipa Swoosh a ajuns în semifinalele competiției cu ajutorul proiectului JoyXchange, o aplicație menită să prevină risipa de obiecte, cu ajutorul unei hărți pe care utilizatorul poate plasa obiecte pe care vrea să le doneze, dar și un punct de colectare.

You are Not Alone este proiectul prin care echipa No Shame propune un sprijin moral și informațional pentru mamele minore, dar și cu sfaturi de la medici și psihologi.

Echipa LadiesFirst reprezintă România în divizia de juniori cu o aplicație ce le poate oferi femeilor sprijin medical, prin posibilitatea de a face programări în funcție de analizele de care au nevoie, dar și cu o categorie de discuții. 

Cine poate participa la Technovation Girls 

Organizată în România de către Asociația Adfaber, competiția Technovation Girls are loc în fiecare an. Este dedicată elevelor care își doresc să învețe să programeze, să creeze un plan de afaceri și de marketing și să își lanseze propria afacere în industria IT sau să urmeze o carieră în domeniu.  

În 2022, Adobe România s-a alăturat din nou Asociației Adfaber pentru a mentora o parte din participante, dar și în calitate de sponsor al unei echipe.

“În calitate de mentor pentru Technovation, am avut ocazia să ajut elevele participante să realizeze că o carieră în technologie este posibilă, că programarea e simplă și plină de satisfacții și că orice problemă poate fi rezolvată dacă îi aloci suficient timp.”

Elinnore Niculcea (Software Development Engineer, Adobe Target)

La competiție se pot înscrie elevele cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, iar perioada de înscrieri poate fi urmărită pe site-ul Asociației Adfaber. 

În fiecare an, competiția Technovation se închide cu Summit-ul Mondial, unde comunitatea Technovation Girls, sărbătorește realizările fiecărei echipe participante, dar și pe voluntarii care au ajutat pe parcurs.

Distribuie postarea

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...

Lumea tehnologiei

Scrisoare pentru noul an școlar

Dragă nou an școlar, Ne-am pregătit toată vara, cu emoții și entuziasm, pentru această zi, când vom face cunoștință și vom începe împreună o nouă


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie:

EROII INTERNETULUI

Training GRATUIT pentru Părinți
Participă la trainingul gratuit de siguranță a copiilor în mediul online și poți câștiga o vacanță la cel mai mare parc de distracții din Europa.
close-link
ro_RORomanian