Ți se pare dificil să înveți? Te-ai întrebat vreodată dacă există metode prin care poți face procesul de învățare mai ușor și mai plăcut?
Avem o veste bună! Există mai multe tehnici de învățare pe care poți să le pui în aplicare chiar de acum. Poate că nu toate funcționează toate pentru toată lumea, dar aici ai câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate. Te vor ajuta să structuezi informația și să o reții ușor și rapid.
Metoda rapidă de învățare – Active Recall
Metoda Active Recall te ajută să reții prin întrebări, deoarece creierul este solicitat să caute informația.
O modalitate bună de a aplica această metodă este prin flashcarduri. Mai exact, iei o bucată mică de hârtie, scrii pe o parte a ei o întrebare legată de subiectul studiat, iar pe verso răspunsul.
Este o metodă bună și pentru reținerea informațiilor pe termen lung.
Metoda eficientă de învățare – Pomodoro
Metoda Pomodoro este utilizată pentru a reține informații rapid. Procesul este următorul:
- înveți pentru 25 de minute,
- apoi iei o pauză de 5 minute.
După 3-4 astfel de perioade, iei o pauză mai lungă de 20-30 de minute. Se crede că este mai ușor să reții în reprize scurte pentru a profita de timpul pe care îl ai și a elimina distragerile.
Numele metodei provine din italiană și înseamnă „roșie”. Acesta a fost dat chiar de inventatorul acesteia, Francesco Cirillo, care, pentru a se cronometra, folosea un ceas în forma acestei legume.
Metoda de învățare vizuală
Această metodă funcționează de obicei pentru persoanele cu acest tip de inteligență. Metoda de învățare vizuală constă în realizarea unor scheme și tabele. De asemenea, tot în această categorie intră și sublinierea informațiilor importante și scrisul colorat.
Chiar dacă la prima vedere pare o banalitate, nu este. S-a constatat că poți reține mai ușor informațiile dacă folosești un cod al culorilor. Poți urma exemplul de mai jos.
🟠 Portocaliu pentru abrevieri
🟣 Mov pentru personalități
🔵 Albastru pentru locuri
🟢 Verde pentru ani
🟡 Galben pentru formule
Astfel, când veți folosi această metodă în timp ce vei studia pentru un test, vei vedea că informațiile vor avea legătură între ele și vor fi mai ușor de pus pe hârtie. La fel este și în cazul schemelor. Elevii care au rezultate bune aplică această tehnică de învățare.
Metoda ușoară pentru reținerea pe termen lung
Această metodă constă în reluarea informației de mai multe ori într-o anumită perioadă de timp. Acest program este esențial pentru a o putea aplica:
Ziua 1: învață lecția
Ziua 2: recapitulare
Ziua 3: recapitulare
După o săptămână: repetă
După încă una: repetă din nou
Un alt element cheie pentru a pune în aplicare această metodă este să încerci să explici cuiva, fie chiar și cuiva imaginar, care nu știe despre ce este lecția. Cititul cu voce tare ajută de asemenea. Cercetătorii cred că mintea reține mai bine informația când o aude, nu când o vede. De obicei, cei cu inteligența logico-matematică aplică această metodă. Și o parte din participanții Învață să programezi cu Alice aplică unele dintre aceste metode pentru a învăța cu ușurință materialele descoperite în cadrul competiției.
Acum știi despre aceste metode! Mai rămâne să testezi fiecare metodă în parte pentru a vedea care ți se potrivește. Sau, de ce nu, să combini metodele sau să inventezi chiar tu una? Pune-ți creativitatea la încercare!