Există oameni pe internet care spun că dacă te arunci pe geam, poți să zbori și există copii care îi cred

„Mie mi s-a întâmplat ca pe OmeTV să văd un băiat și o fata. Îi ținea cuțitul la gât și voia să o taie.”

„Eu am văzut un om dezbrăcat pe OmeTV!”

„Mi-a zis sa intru pe OmeTV dar m-am speriat rău de ce am văzut și am fugit din cameră.”

„Pe mine m-a amenințat cineva să îi dau bani. M-a întrebat unde stau. I-am zis că stau în altă țară.”

„Pe TikTok, dacă te uiți în ochii lui Momo, îți curge sânge din ochi.”

„Dacă te arunci de pe bloc, jos e ceva și nu o să pățești nimic!”

La clasa a doua, într-o școală din România, copiii ridică cu nerăbdare mâinile. Povestesc despre ce au văzut pe internet, ce nu le-a plăcut. Vor să știe dacă este adevărat sau nu pentru că nimeni nu le-a zis vreodată unde se trage linia dintre real și fake în online.

Acești copii au nevoie de îndrumare pentru a naviga cu încredere și în siguranță pe internet. Mulți părinți cred însă că la ei în familie astfel de situații nu există, că ai lor copii nu vorbesc cu străini, că nu au parte de cyberbullying. Mii de elevi le contrazic însă convingerea. Poveștile se repetă în fiecare școală și se încheie cu „părinții mei nu știu la ce mă uit pe internet, nu știu că am nevoie de ajutor”. 

Ești părinte sau profesor? Citește acest articol și află de ce este important să comunici deschis cu copiii despre situațiile neplăcute din mediul online.

Salut, sunt noul tău prieten online, promit că nu îți fac rău

Important este de înțeles, încă de la început, că internetul este necesar pentru educația și dezvoltarea copiilor. Trăim în era digitalului, iar interzicerea accesului va bloca oportunități de învățare și socializare. 

Părinții au nevoie să se informeze și să afle cum arată internetul văzut prin ochii copiilor, trebuie să afle care sunt pericolele la care cei mici se expun și cum pot să îi ajute să le evite. Astfel, vor putea să le pună la dispoziție uneltele necesare pentru a folosi internetul în siguranță.

Printre cele mai întâlnite situații neplăcute la care se expun copiii din România, se numără:

  • catphishing: oameni care susțin că le sunt prieteni pentru a afla informații despre ei sau despre părinții lor;
  • imagini nepotrivite publicate pe internet: fie chiar de către copiii care nu își dau seama că o astfel de expunere îi poate afecta negativ, fie publicate de către străini cu scopul de a-i denigra;
  • cyberbullying: copiii sunt fie victime, fie hărțuitori.

Aceste situații copiii le întâlnesc în jocuri și în social media. Cred că ei sunt vinovați de ce li se întâmplă și preferă să nu spună nimănui. Nu au curaj să ceară ajutor, iar unele situații, pentru cei mici, par fără de soluție și poate chiar mai grave decât sunt.

Altele sunt însă greu de ascultat, precum această poveste spusă de o elevă. A început cu am o prietenă care nici nu și-a dat seama…Noul ei prieten din online a convins-o să îi trimită imagini cu ea, iar în scurt timp, au ajuns în telefonul tuturor colegilor. Are doar 13 ani. Urmărește mărturia accesând linkul de mai jos.

Eleva a spus echipei Asociației Adfaber această poveste cu un scop. Își dorește să le arate copiilor că nu sunt singuri, că astfel de situații se întâmplă și că pot cere ajutor.

Programul Eroii Internetului a dat startul unor mărturisiri din partea copiilor a căror voce nu a fost auzită până de curând. A început în 2020 și numără două ediții până în prezent, mii de profesori care îl prezintă la clasă și elevi care beneficiază de informațiile din cadrul programului. 

Eroii Internetului, dezvoltat de Google și implementat de Adfaber este format din uneltele de care părinții și profesorii au nevoie pentru a discuta deschis despre mediul online și pentru a educa copiii cu privire la siguranța lor. Conține o programă completă pentru profesori, un ghid al familiei pentru părinți și un joc pentru copii.

La sfârșit de an școlar, Eroii Internetului a luat forma unei Caravane a siguranței online. Cu sprijinul Google și în parteneriat cu Poliția Română, programul a ajuns în peste 95 de orașe și sate, peste 120 școli și a adunat povești ce trebuie auzite de o lume întreagă.

Caravana Eroii Internetului a avut alături și cluburile de tehnologie Code School Clubs din țară, care pun la dispoziție cursuri de IT, robotică și programare.

În calitate de voluntari, cei de la Code School Clubs din Galați, Târgoviște, Baia Mare, Constanța și Arad au mers în școli și au discutat cu elevii și profesorii despre programa Eroii Internetului. 

În Galați, aproximativ 5000 de elevi și în jur de 200 cadre didactice au descoperit sfaturile Eroii Internetului, despre siguranța online, prin voluntarii Code School Clubs.

Mii de părinți, profesori și copii au spus DA, avem nevoie de educație pentru siguranța online

Școlile din România au nevoie de instrumente digitale și de educație pentru folosirea lor. Asociația Adfaber face posibilă de ani buni digitalizarea și dezvoltarea educației prin programe și competiții de programare dedicate elevilor. Fie de la birou, fie mergând în școli, se asigură, alături de profesorii implicați, că elevii au parte de resurse moderne pentru învățare. 

Anul acesta, în mai, echipa Adfaber a pus Caravana Eroii Internetului în mișcare, cu sprijinul Google. Printre cele vizitate s-au numărat școli din București, Urziceni, Galați, Focșani, Bacău Iași, Târgoviște, Brașov, Sibiu, Bistrița și Cluj. 

Copiii de la sate au preferat, la începutul orelor de siguranță online susținute în cadrul vizitelor Caravanei Eroii Internetului, să asculte și să învețe. Părinții nu îi înțeleg, consideră că nu au probleme reale, iar că psihologul sau ajutorul de specialitate reprezintă o rușine. Tăcerea este o soluție pentru ei. Cât timp un adult nu știe că sunt amenințați de străini pe internet sau că pozele lor au ajuns în toată școala, se simt în siguranță. Poveștile triste curg însă după ce află că nu sunt singuri și că există soluții pentru problemele lor.

La oraș, unele probleme reale, devin mândrie. Din goana după followeri, copiii nu își dau seama că își expun detalii intime despre viața lor și informații confidențiale ale părinților.

Soluția este informarea și educația. Părinții și profesorii care nu au descoperit încă programul Eroii Internetului sunt invitați să acceseze gratuit resursele și trainingurile care îi vor ajuta să le vorbească celor mici despre ce înseamnă responsabilitate și siguranță în mediul online. 

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: