CSR – un mod de a promova egalitatea de gen

Într-o societate în care companiile au început să dezvolte campanii de CSR pentru protejarea mediului înconjurător și pentru susținerea educației în școli, promovarea egalității de gen este de multe ori neglijată, mai ales de către companiile mici. Obiectivul cu numărul 5, din cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Sustenabilă stabilite de ONU, este despre egalitatea de gen, primul sub punct făcând direct referire la eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și fetelor din întreaga lume. Implicarea ONU în eliminarea diferențelor de gen dă startul unor campanii CSR de amploare, la nivel mondial.

Egalitatea de gen se învață încă din școală

Există deja legislații la nivel de țări care încearcă reglementarea acestei discrepanțe. Dar companiile pot lua atitudine și pot începe propriile lor campanii de CSR care să promoveze egalitatea de gen. Și de unde poți începe cel mai bine dacă nu din școală, acolo unde fetele abandonează, de cele mai  multe ori, ideea de a studia un domeniu STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) din cauza discriminării de gen. Trebuie menționate, la nivel mondial, campaniile de susținere a tinerelor care vor să aleagă o carieră în tehnologie. Programe precum ”Technovation Challenge”, ”Girls Who Code”, ”Women Who Code”, ”Girls in Tech”, dezvoltate cu ajutorul companiilor și a ONG-urilor, sunt menite să încurajeze fetele să aleagă, încă de pe băncile școlii, o carieră în programare. Ai aflat despre ediția din 2019 a celei mai mari platforme de susținere educațională a tinerelor din întreaga lume?

Înțelege-ți proprii angajați

Atunci când companiile încep să se preocupe de diferențele de gen, ar trebui să conducă o analiză internă, pentru a putea vedea în ce stadiu se află angajații lor și cât de educați sunt în această privință. Dacă cei de CERN ar fi făcut o astfel de analiză sau ar fi avut campanii CSR pentru eliminarea diferenței de gen bine puse la punct, nu ar mai fi existat evenimente nefericite precum cel de anul trecut, când un cercetător a declarat că femeile nu au făcut niciodată descoperiri notabile în domeniul științei. Deja multe dintre companiile mari de pe piața mondială au început să înțeleagă cât de importantă este egalitatea de gen și care sunt beneficiile pe care aceasta le poate aduce în cadrul companiei. Astfel, au fost începute campanii de CSR prin care sunt implementate activități, inițiative și strategii menite să ofere oportunități angajatelor. De exemplu, Coca Cola s-a implicat activ în programul ”5by20”, împreună cu UN Women și o serie de ONG-uri, program care urmărește susținerea a 5 milioane de femei antreprenori până în anul 2020. Inițiativelor de acest fel li s-a alăturat inclusiv Banca Mondială, care încurajează companiile să reducă diferențele de gen până în acel punct în care putem vorbi despre egalitate.

Crește transparența companiei prin campanii de CSR

Pentru a îmbunătăți imaginea companiei și pentru a arăta transparență, trebuie să se conștientizeze faptul că este necesară includerea inițiativelor și strategiilor pentru egalitatea de gen în campaniile de CSR. Aceste campanii pot include activități și din partea stakeholderilor. Transparența se realizează și prin raportarea directă a activităților, prin afișarea de liste cu posturi disponibile, promovarea femeilor cu funcții de conducere, organizarea de cursuri și specializări pentru femei.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: