Marketingul online este într-o continuă dezvoltare, iar industria farmaceutică se alătură treptat lumii digitale. Cu toate că aceasta este o veste bună, zona pharma mai are multe de învățat. Având o mulțime de strategii de marketing digital la care să apeleze, alegerea canalelor potrivite poate fi dificilă.

Într-o industrie clasică, partea de content marketing se bazează pe ideea transmiterii unui conținut relevant, construit pe baza nevoilor consumatorilor. Principiile de bază în content marketing sunt simple. Conținutul remarcabil atrage vizitatori, care devin întâi leads, apoi clienți. Astfel, se poate ajunge la creșterea vânzărilor. Conținutul există în numeroase forme: articole pe blog, videoclipuri, e-books, newslettere sau postări pe social media.
Totuși, când vine vorba de content marketing pharma, abordarea trebuie să fie diferită de cea a altor industrii. Principala diferență între health și oricare altă industrie este că pharma trebuie să aibă un scop educațional pentru pacient sau medic în primul rând, creșterea vânzărilor fiind pe locul al doilea.

Ce probleme întâmpinăm în content marketing pharma?

Una dintre cele mai importante probleme pe care le întâmpină industria health în lumea digitală este adaptarea la noul format și renunțarea la vechile obiceiuri.
Astfel, ne lovim de prima greșeală în content marketing pharma: mesajele folosite sunt scurte, însă sunt integrate în articole de blog lungi, fapt care duce la pierderea esenței mesajului inițial. O persoană citește un articol în medie timp de 37 de secunde.

Cu toate că poate nu vei transforma cititorii în consumatori în 37 de secunde, ai toate șansele să le câștigi încrederea astfel încât să revină pe site, sau in comunitatea creata pentru ei. Iată de ce este important ca mesajul transmis să fie clar și să nu creezi conținut doar pentru a avea conținut.
Pe de altă parte, când pe website sau in comunitatea special creata există mult conținut și este și util și adaptat pe nevoile consumatorului, traficul si engagementul va crește cu siguranță.

content marketing

O a doua problemă importantă care diferențiază industria health de alte industrii este partea de reglementare. Industria pharma este puternic reglementată în ceea ce privește conținutul și disponibilitatea acestuia. Conținutul trebuie să fie în conformitate cu eticheta, fapt care poate ucide cu ușurință posibilitățile existenței unui conținut creativ.

Este posibil să simți că investești foarte mult în reclame, doar pentru a fi ignorate de pacient sau medic. Adevărul este că este foarte posibil ca aceștia să nu arunce nici măcar o privire pe reclama ta, mai ales dacă ținem cont de faptul că peste 200 de milioane de oameni folosesc adblocker. Iată de ce content marketing pharma de calitate este atât de important.

Cum facem content marketing pharma de calitate?

O poveste bună spusă de industria pharma trebuie să bifeze toate căsuțele standard ale conținutului de marketing: structură bună a textului, scris creativ, CTA eficient și multe altele. Să nu uităm de faptul că fiecare „bucată” de conținut în parte trebuie să treacă printr-un proces de validare pentru a fi siguri că mesajul este în conformitate cu reglementările actuale. Așadar, iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să faci o campanie de content marketing în zona de pharma:

 • Nu căuta scurtături

  În content marketing pharma, consecventa este cea care va determina cine va avea succes. Va fi nevoie de timp și mai mult de atât, va fi nevoie de foarte multă creativitate pentru a construi o strategie, însă odată ce strategia este pusă în mișcare și conținutul este actualizat regulat, vei avea parte de trafic constant și pacienți sau medici implicați.

 • Nu uita de SEO

  Content marketing țintește spre creșterea naturală a vizibilității online în favoarea celei plătite, iar acest lucru poate fi făcut cu ajutorul SEO.

  Nu uita de SEO

 • Cunoaște-ți audiența

  Pentru a putea oferi audienței tale răspunsurile de care are nevoie, este esențial ca echipa ta de marketing să aibă o largă înțelegere medicală asupra zonei de interes. Acesta este singurul mod în care poți livra conținut original, de calitate și actual.

 • Creează-ți propriul stil

  Internetul este inundat cu informații medicale pentru pacient și medic. Iată de ce trebuie să faci lucrurile diferit pentru a îți construi drumul către inimile audienței. Prezintă-ți conținutul într-un mod unic sau alege o audiență de nișă. Orice alegi să faci, este important să de diferențiezi de mulțime.

  Creează-ți propriul stil

 • Ai grijă la tonul vocii folosit.

  Este important să fii foarte atent atunci când adresezi anumite afecțiuni. Multe probleme de sănătate vin la pachet cu stigmatizarea, iar pacienților nu le este ușor să discute așa ceva. Adoptă un ton al vocii specific și exersează sensibilitate si empatie când faci referire la aceste afecțiuni.

Partea de content marketing pharma este o zona ce trebuie tratata cu responabilitate si oferă metode noi și eficiente de a transmite mesajul tău și de a educa audiența, răspunzând la întrebările pacienților și medicilor, adresând principalele “pain points”.
Apelând la conținut de calitate, unic, util și interesant pentru pacienți și medici, industria pharma poate depăși obstacolele întâmpinate în content marketing și deveni principala sursă de informații/ educație a audienței din targetul lor.
Ai nevoie de ajutor pentru a crea și implementa campanii de conținut?
Adfaber desfășoară campanii de educație și empowerment al pacientului prin educație și facilitarea accesului la cele mai importante tehnologii medicale.
Pentru echipele de marketing interne ale companiilor pharma, Adfaber derulează alături de specialiștii în marketing online MarketingSmoothie.com, programe de formare în marketing și comunicare digitală.
Abonează-te la newsletterul nostru. Îți trimitem săptămânal podcasturi, articole și webminarii gratuite care să te ajute în activitatea ta de comunicare și marketing.
[contact-form-7 id=”11489″ title=”Formular corporate”]