5 practici de CSR in domeniul medical

Fiind un concept care are multe definiții și diferite înțelesuri, Responsabilitatea Socială Corporatistă (CSR) este un concept care poate fi aplicat oricărui domeniu. În ceea ce privește sistemul medical, campaniile de CSR ar putea juca un rol foarte important în scoaterea în evidență a performanței unui spital într-un mod transparent.

De asemenea, oamenii pot înțelege mai bine care sunt provocările pe care un spital le întâmpină și ar putea, la rândul lor, ajuta la dezvoltarea și susținerea unui sistem medical sănătos.

Iată 5 practici de CSR care ar putea ajuta spitalele să aibă o mai bună comunicare cu pacienții și o dezvoltare sustenabilă.

Primește acceptul și de la pacienți, nu doar de la acționari

Această practică de CSR este bună mai ales pentru spitalele private, care se bazează, în primul rând, pe felul cum sunt percepute de către publicul larg. Fiind un sector în care partea financiară contează foarte mult, spitalele private pot face, de asemenea, campanii de CSR care să includă contribuții sociale, dar și protejarea mediului înconjurător. Fără susținerea publicului larg, aceste spitale nu ar putea funcționa într-un mod sustenabil și, mai ales, profitabil. Așadar, imaginea pe care un spital privat și-o construiește este foarte importantă. Desi sunt lucruri mult mai importante de imbunatatit, nici spitalele de stat nu sunt ferite de a avea o imagine bună sau mai puțin bună printre pacienți. Acțiunile de CSR au și aici un aport important atunci când vine vorba de poziționare și păstrarea unei imagini curate. Transparența totală este cea care le permite oamenilor să vadă adevărata față și adevăratele probleme pe care un spital le are.

Abilitatea de a atrage și reține personal calificat

Sunt deja câțiva ani buni de când România se confruntă cu un exod al cadrelor medicale. Personalul calificat preferă să lucreze în spitale din afara țării unde condițiile de lucru sunt mai bune și salariul mai mare. Campaniile de CSR, bine targetate, ar putea duce la o îmbunătățire a relației pe care cadrele medicale o au cu spitalele din România. În ceea ce privește acest aspect, pot fi dezvoltate acțiuni pe mai multe planuri care să includă de la traininguri și specializări, până la eliminarea diferențelor de gen și susținerea medicilor din zonele rurale.

Creșterea încrederii pacienților

Tot în cazul spitalelor private, dar poate fi extinsă și spre spitalele de stat, creșterea încrederii pacienților este vitală. O regulă a marketingului, care poate fi modificată și aplicată sistemului medical, spune că un pacient mulțumit va recomanda spitalul, respectiv medicul, la care s-a tratat la cel puțin 5 posibili pacienți, pe când un pacient nemulțumit poate duce la pierderea a 20 de posibili pacienți. Iată cât de important este ca între spitale și pacienți să se creeze o legătură care să treacă de sistemul de sănătate și să devină chiar emoțională.

Utilizare eficientă a resurselor

Pentru că tot vorbeam de campaniile de CSR ce vizează protecția mediului, utilizarea eficientă a resurselor de energie și a resurselor naturale reprezintă economii substanțiale și ajută la protejarea mediului înconjurător, în același timp. Atunci când vine vorba despre depozitarea deșeurilor, fie ele toxice sau nu, un bun sistem de management al acestora nu va contribui doar la reducerea cantității, ci și la scăderea impactului negativ pe care ele îl au asupra mediului.

Atragerea de investitori

Investitorii nu se mai bazează acum doar pe datele financiare, ci și pe campaniile de responsabilitate socială pe care un spital le face. Dezvoltând campanii și proiecte împreună cu investitorii putem ajuta la îmbunătățirea sistemului medical din țară. Aparatura medicală este foarte scumpă, statul nefiind capabil să ajute la achiziționarea acesteia. Dar prin atragerea de investitori, prin lansarea de campanii sustenabile de CSR, se pot accesa fonduri necesare pentru înlocuirea aparatelor vechi și depășite, cu tehnologie de ultimă generație. Responsabilitatea socială în domeniul medical nu le revine doar spitalelor, ci și firmelor care vor să implice, acțiunile în care se pot implica având o mare varietate, de la donații până la împărtășirea unor valori comune.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: