Ne bucurăm să anunțăm că cea de-a 3 a ediție a competiției naționale Eroii Internetului a luat sfârșit! Peste 2000 de elevi și profesori, din 264 de echipe, au concurat anul acesta pentru a câștiga marele premiu: Trofeul Eroii Internetului, o donație de 10 Chromebooks pentru școala lor și câte o tabletă pentru fiecare membru.
Scopul Competiției Eroii Internetului
În fiecare an, competiția își propune să îi învețe pe copii cum să răspândească pozitivitate și să navigheze inteligent în mediul online. Internetul este un loc nelimitat de oportunități de învățare și socializare, însă utilizat fără îndrumarea potrivită poate deveni un loc neprietenos pentru copii.
În acest sens, competiția Eroii Internetului i-a provocat pe elevi la învățare prin joacă. Cei mici au avut de creat o campanie de conștientizare, pornind de la una din temele pentru siguranță online: distribuie cu prudență, nu te lăsa păcălit, securizează-ți secretele, e cool să fii amabil, dacă ai îndoieli, întreabă. La sfârșit, au împărtășit ceea ce au învățat cu alți elevi și profesori din școala lor.
Îi felicităm pe participanți, elevi, profesori, părinți deopotrivă. Mulțumim tuturor organizațiilor, partenerilor și prietenilor din presa care ne-au ajutat să răspândim beneficiile întregului Program Eroii Internetului pentru educația elevilor din România.
Câștigătorii de anul acesta sunt🥁
Mențiuni:
Echipa Prietenii Eroiilor Internetului, de la Școala Hârsești, din Argeș.
Echipa Cărăbuşii Năzdrăvani, de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu, din Râmnicu Vâlcea.
Echipa ANTI-SCAMMERS, de la Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes, din București.
🏆Locul 3 merge la Echipa Gardienii Lumii Online, de la Școala Gimnazială nr. 169, din București.
🏆Locul 2 se acordă Echipei NetEmpatia, de la Liceul Teoretic Ioan Petrus Otopeni, din Ilfov.
🏆Locul 1 revine Echipei Justiţiarii InterNETului, de la Liceul Teoretic Carol I, din Fetești.
🎉Felicitări tuturor participanților pentru efortul depus! Mulțumim profesorilor și părinților care au înțeles cât de important este să-i susțină și îndrume pe copii pentru a lua deciziile cele mai înțelepte pe internet!
Siguranța pe internet devine un subiect prioritar
Acest lucru este demonstrat de creșterea interesului acordat subiectului de către profesori și părinți. Competiția Eroii Internetului a fost încă o ocazie de a contribui la crearea unui mediu sigur pe internet. Acest efort comun i-a ajutat pe copii să înțeleagă importanța protejării informațiilor personale, să recunoască ceea ce este real sau fals pe internet, să securizeze informațiile lor și să adopte comportamente pozitive în online.
Suntem mândri că Adfaber a reușit și anul acesta, să promoveze o cultură a siguranței online în rândul elevilor, profesorilor și părinților.
Poliția Română este alături de Adfaber
Încă de ediția trecută, Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a vizitat școlile și le-a vorbit copiilor despre siguranța online, în baza programei Eroii Internetului. Anul acesta reprezentanți ai acestei instituții au vizitat școli, din toată țara, iar inițiativa a fost bine primită de elevi, părinți și profesori.
Siguranța elevilor în mediul online, una dintre prioritățile Ministerului Educației
- Am semnat un Protocol cu Ministerul Educației, cu scopul organizării și promovării de programe educaționale digitale și de siguranță online în rândul elevilor și al profesorilor. Obiectivele acestui protocol sunt: prevenirea și combaterea bullying-ului și a cyberbullying-ului, promovarea incluziunii, a educației STEAM și a antreprenoriatului.
- Competiția Eroii Internetului a fost introdusă în calendarul concursurilor naționale școlare – 2023.
- Am realizat opționalul Eroii Internetului, ce este deja adoptat de sute de profesori din toată țara.
Importanța implicării părinților în educația copiilor
Mulțumim tuturor organizațiilor, sponsorului Google și prietenilor din presa care ne-au ajutat să răspândim beneficiile întregului Program Eroii Internetului pentru educația elevilor din România.
Anul acesta, ne-am concentrat mai mult pe creșterea conștientizării în rândul părinților și i-am învățat cum să abordeze discuțiile despre mediul online cu copiii lor, oferindu-le traininguri gratuite, sfaturi și resurse educaționale.
Cel puțin o dată pe lună am avut apariții în emisiuni dedicate familiilor, în cadrul cărora am implicat părinții în discuții despre siguranța copiilor în mediul online.
Am acordat o mai mare atenție informării în grupurile vulnerabile
Am vizitat Școala Gimnazială Specială Nr. 4 din București, unde am întâlnit un grup de profesori dedicați educației copiilor cu deficiențe. Tot ce fac aceștia pentru copii este din pură dragoste și dorința de a îi proteja, încuraja și provoca în fiecare zi.
Prin programa Eroii Internetului, copiii au înțeles ce este siguranța pe internet și de ce este important să își protejeze conturile prin criptarea parolelor.
Jocul Interland i-a provocat la joacă și, în același timp, i-a făcut receptivi la capcanele pe care le pot întâlni pe internet.
Vizita la Școala Gimnazială nr. 1 Chirnogi cu copii romi a fost un prilej de bucurie pentru noi unde am purtat discuții cu elevii despre siguranța pe internet.
Am discutat cu ei despre cum pot răspândi pozitivitatea și cum să-și păstreze datele personale în siguranță.
Ce ne propunem în continuare
Ne concentrăm pe creșterea gradului de conștientizare a pericolelor din online și pe dezvoltarea educație despre siguranța pe internet a copiilor.
Obiectivul principal este ca fiecare școală din România să includă siguranța online ca parte a curriculum-ului lor. În plus, vom dedica și mai multe resurse și atenție grupurilor vulnerabile, copiilor cu nevoi speciale, copiilor din medii dezavantajate și comunităților de romi.
Ne dorim să contribuim la o Românie mai educată și sigură și continuăm eforturile pentru a face o diferență pozitivă în viața copiilor noștri.