S-au decis echipele finaliste Technovation Girls (2023)! Află cine urcă pe podiumul tehnologiei și al leadershipului feminin!

Reprezentarea femeilor în domeniul IT, cuprinde, conform datelor, mai puțin de o treime din forța de muncă mondială din acest domeniu.

Doar 28% din totalul locurilor de muncă din domeniul tehnologiei sunt ocupate de femei, Uniunea Europeană având un procent de doar 19%, în timp ce Statele Unite ale Americii se situează un pic mai bine, cu 23%.

Pentru echilibrarea decalajelor de gen din industrie, Technovation Girls este mișcarea ce contribuie la dezvoltarea abilităților în domeniul IT și antreprenoriat pentru fetele între 8 și 18 ani, prin organizarea anuală a celei mai mari competiții de tehnologie dedicată fetelor.

Participantele dezvoltă o aplicație mobilă sau un proiect bazat pe AI (Inteligență Artificială), cu care urmăresc rezolvarea unor probleme sociale – proiecte de bine pentru mediu, pace, egalitate, educație, sărăcie și sănătate.  

Echipele câștigătoare regionale ale Europei sunt…

Fără a mai prelungi suspansul, anunțăm că:

La categoria Senior, a câștigat Echipa SNK-Tech, din Turcia, cu proiectul ”GPS (Global Pollution System)”, un dispozitiv portabil de măsurare a poluării care poate fi amplasat oriunde în orașe. Este susținut de inteligența artificială și alimentat de energie solară. Acest dispozitiv elimină neajunsurile sistemelor existente care măsoară poluarea și transferă datele pe o hartă pentru a urmări zonele poluate.

La categoria Junior, a câștigat Echipa TSFE – Technical support for earth, din Georgia, cu proiectul „Smart light”, care rezolvă problema consumului de energie electrică în regiunea montană. Dispozitivul electronic și aplicația create de această echipă permite utilizatorului să controleze starea lămpilor din propria casă. Dacă utilizatorul a lăsat lămpile aprinse, aplicația raportează consumul de energie printr-un mesaj.

La categoria Beginner, a câștigat Echipa SUPERRRGIRLSSS, din Spania cu proiectul ”Graca. Recycling is everyone’s job”, un model de inteligență artificială care ajută la protejarea planetei. GRACA ne învață să reciclăm în mod corect, folosind containerele potrivite. Indică utilizatorului care este containerul ideal pentru a depozita fiecare tip de deșeu.

Dacă vreți să aflați cine sunt echipele finaliste și câștigătorii regionali din întreaga lume, accesați acest link.

5 echipe de la noi s-au calificat în Semifinala Regională Technovation Girls 2023 

La nivel internațional, ne bucurăm că România a fost reprezentată anul acesta la Technovation Girls de 5 echipe. 

Ne face plăcere să amintim performanțele și ideile cu care fetele noastre au ajuns atât de departe. Iată ideile lor pentru schimbarea în bine!

Categoria Senior

Echipa Digital Armie, formată din Maria-Emilia Iordache, de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, din București și Ioana-Valeria Gavrilă, Sofia Maia Bud și Miriam Tranca, de la Colegiul Național Emil Racoviță, din Cluj, a creat o aplicație ce conectează asociațiile cu donatorii și voluntarii. Angel’s Road se numește proiectul lor și este o platformă transformatoare care creează o punte între ONG-uri și potențiali donatori sau voluntari.

Echipa Debuggers, formată din Panter Iulia și Tarfulea Antonia, de la Liceul Internațional de Informatică, din București și Soare Letiția, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, din București, a dezvoltat aplicația UHelp, un produs digital care vine în sprijinul refugiaților ucraineni din România. 

Echipa Big Brain++, formată din Alexia Florete, Antonia Onișoru, Teodora Șerban, Ilinca-Maria Velciu și Maria Neagoe, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, din București, a realizat o aplicație numită RecoverEats, un produs digital creat pentru tratamentul și recuperarea tulburărilor de alimentație. 

Categoria Junior 

Echipa 5ForLife, formată din Tamaș Luiza, Amalia Balașcă, Alessia Zapodeanu, Tanasă Miruna și Sînziana Munteanu, de la Școala Gimnazială Gheorghe Pătrașcu, din Buruienești, a creat aplicația AllForHealth, un produs digital care ajută la adoptarea unui stil alimentar sănătos. 

Echipa The Tough Cult, formată din Laura Moldovan, Silvia Cârlan și Laura Anghel, eleve la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, din București a dezvoltat aplicația EcoReads, ce combate risipa de hârtie prin donarea cărților neutilizate către elevi și școli în nevoie. 

Semifinalistele senioare ale României decise în cadrul unui eveniment fizic, organizat la București 

Pe 20 mai, aproximativ 80 de persoane au participat la Evenimentul Regional Pitch, unde 5 echipe senioare și-au prezentat proiectele, fiecare încercând să convingă juriul că ideea lor merită să meargă mai departe în competiție. 

Pe lângă echipele calificate: Digital Armie, Debuggers și Big Brain++ au concurat echipele Femmpower și Technogrills ale căror efort și proiecte merită amintite.

Echipa Femmpower, formată din Maria Petroiesc, Ilinca Preda, Ștefania Patilea, și Daria Konias, de la Colegiul Național Mihai Viteazul, din Ploiești, a dezvoltat aplicația Defensely ce le învață pe tinere tehnici de bază de autoapărare și cum să reacționeze în situații de hărțuire. 

Echipa Technogrills, formată din Andrada Costache si Ioana-Alexandra Mihalache de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, din București, Elena Alexandra Ionescu de la Colegiul Național Spiru Haret din București și Anastasia Malama de la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță din București, a creat aplicația Rambex, care combate problema globală asupra ambalării. 

Despre importanța Competiției Technovation Girls în dezvoltarea competențelor digitale și a antreprenoriatului feminin

Technovation Girls crede că tehnologia este o componentă esențială în dezvoltarea socială, IT fiind un domeniu în care bărbații și femeile pot contribui în egală măsură. 

Pentru participantele Technovation, această competiție este deschizătoare de drumuri spre o carieră în tehnologie. Statisticile acestui program arată că fetele manifestă un interes mai mare pentru tehnologie și leadership după participare, iar 58 % dintre ele se înscriu la cursuri de informatică după Technovation. 

Programul numără și absolvente care își deschid propria afacere, se înscriu la cursuri prestigioase și devin studente ambasadoare pentru următoarea generație de participante. 

Ce abilități dezvoltă fetele în urma participării la Technovation

Cu sprijin din partea mentorilor voluntari, profesorilor și părinților și folosind materialele gratuite puse la dispoziție de Adfaber, fetele dobândesc unele dintre cele mai căutate și valoroase abilități pe piața muncii.

Când vine vorba de hard skills, principalele competențe dobândite sunt: coding, leadership, editare video, graphic design, crearea unui plan financiar și de business, public speaking

Când vine vorba de soft skills, amintim printre altele: time management, munca în echipă, comunicarea, ascultarea activă, flexibilitatea. 

Competiția Technovation Girls România își deschide porțile în fiecare an 

Organizată de Adfaber, cu sprijinul BCR, competiția Technovation Girls este dedicată fetelor care doresc să dobândească cunoștințe în IT și abilități de leadership, în timp ce dezvoltă o soluție pentru o problemă reală.

Te invităm să faci parte din următoarea generație de fete care schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei, participând la Technovation Girls! 

Urmărește perioada de înscriere pe: https://adfaber.org/

Distribuie postarea

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...

Eroii Internetului

5 Pericole de pe internet care afectează adolescenții

Internetul oferă adolescenților oportunități extraordinare de învățare, socializare și divertisment. Cu toate acestea, numeroasele pericole de pe internet pot avea un impact negativ asupra dezvoltării


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie:

ro_RORomanian