Responsabilitatea și sustenabilitatea în domeniul tehnologic – cum se implică marile companii de IT

Responsabilitatea socială devine un punct cheie în imaginea pe care o companie și-o construiește. Companiile mari, fie ele de IT sau cu alt domeniu de activitate, au înțeles că trebuie să pună comunitatea pe un loc important în demersurile lor. În secolul 21, companiile evoluează o dată cu tehnologia și cu mediul de afaceri, neuitând, însă, de componenta CSR care devine din ce în ce mai conturată, mai ales că imaginația nu are limite, iar nevoile comunității sunt multe. Marile companii de IT au deja la activ campanii de responsabilitate socială care vizează atât comunitatea, cât și mediul înconjurător. Iată 3 exemple de companii din domeniul IT a căror componentă de CSR merită să fie menționată:

Google

Google are la activ multe campanii de responsabilitate socială centrându-și principiile pe ideea de ”a face bine”. Așa au apărut Google Green și Google Energy care își concentrează eforturile pe proiecte cu energie regenerabilă. Google vrea ca, în viitor, să își poată alimenta sediile doar cu energie verde, reducând, astfel, gradul de poluare. Pentru că cei de la Google au înțeles cât de important este să avem grijă de planetă, au investit peste 1 milion de dolari în cercetările lor. Majoritatea campaniilor de CSR conduse de către această companie sunt legate de protecția mediului.

Prin eforturile pe care le-a depus până acum în încercarea de a folosi energie regenerabilă, Google a reușit să își reducă consumul de energie cu 50%, fiind astfel capabil să redirecționeze banii economisiți spre alte campanii de susținere a comunității. Într-un interviu acordat în 2011, cu ocazia unui summit organizat de Google în Irlanda pe probleme de extremism, managerul pe comunicare, Williasm Echikson, a declarat că în companie nu există un manager de CSR. Mai degrabă, toți angajații sunt încurajați să ia inițiativă și să vină cu idei care pot face un bine pentru întreaga planetă.

Dell

O altă companie al cărei domeniu de activitate este strâns legat de tehnologie și IT este DELL. Cea mai mare campanie de CSR pe care o conduc cei de la DELL este 2020 Legacy of Good Plan. Eforturile lor sunt centrate mai mult pe comunitate. Crezul după care această campanie este condusă este ”dă înapoi mai mult decât iei”. Scopul este acela de a ajuta oamenii să progreseze. Bineînțeles că și protecția mediului înconjurător este foarte importantă, dar DELL alege să investească mai mult în comunitate.

Cea mai mare campanie de CSR în derulare, care vizează comunitatea, este cea din Etiopia. În parteneriat cu Camara Education, DELL oferă, pentru 3000 de profesori, ore gratuite de Tehnologia Informației și Computerelor, cu speranța că aceștia vor folosi cunoștințele acumulate pentru a preda această materie în școli.

Microsoft

Microsoft este una dintre companiile care duc campanii de CSR pe toate domeniile și investește milioane de euro pentru a schimba planeta în bine. Cea mai notabilă campanie de responsabilitate socială se leagă de inteligența artificială. Astfel, la Microsoft se lucrează pentru a elimina crizele societății și pentru o sustenabilitate avansată a mediului înconjurător pe trei paliere:

1. IA pentru accesibilitate

2. IA pentru Pământ

3. IA pentru acțiuni umanitare

Dacă prima parte a campaniei este concentrată pe îmbunătățirea vieții de zi cu zi, a conexiunii sociale și a angajării persoanelor cu dizabilități, cea de-a treia se leagă mai mult de drepturile omului, nevoile copiilor, ajutorarea celor care suferă în urma dezastrelor naturale, precum și a refugiaților. În ceea ce privește componenta dedicată mediului, acțiunile întreprinse de Microsoft au focus pe agricultură, biodiversitate, schimbarea climei și nu în ultimul rând accesul la apă potabilă pentru cei aflați în zone defavorizate.

La fel ca în cazul Google, Microsoft urmărește scăderea consumului de energie prin folosirea resurselor regenerabile. Se pare că în efortul lor de a proteja planeta, au reușit să își scadă emisiile de carbon cu 100% și să își alimenteze peste 50% dintre centrele de date cu energie verde. Nu este greu, dar nici ușor să susții campanii de CSR de mare anvergură, dar dacă aceste companii pot, și companiile mai mici pot aduce o schimbare pentru comunitatea din care fac parte.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: