Cum implicăm angajații în lupta pentru egalitatea de gen

În ciuda eforturilor pe care companiile le depun pentru a elimina diferențele de gen, încă există destul de multe probleme pe piața forței de muncă în ceea ce privește femeile. Cu toate că există legi care reglementează acest aspect, multe dintre angajate sunt plătite mai puțin decât colegii lor de sex masculin și nu li se oferă șanse egale la funcții de conducere. Deși poate la nivel de conducere, eforturile sunt susținute pentru a elimina egalitatea de gen, problemele încă persistă la nivelurile inferioare. Un slab management al angajaților, neinformarea lor cu privire la ce înseamnă egalitatea de gen, precum și lipsa unor campanii de CSR care să promoveze drepturile femeilor, pot avea, pe termen lung, efect negativ asupra imaginii companiei.

Nu mai devreme de anul trecut, a avut loc un incident, în cadrul CERN, legat de egalitatea de gen, care a luat amploare și a rezultat în concedierea celui care a pornit un adevărat scandal. Așadar, pentru a duce o luptă mai eficientă în susținerea egalității de gen, este necesară și implicarea angajaților. Iată câteva metode eficiente în acest sens:

Organizează discuții

Angajatele știu cel mai bine ce înseamnă să fii discriminat la locul de muncă. Mai ales cele care încearcă să obțină o funcție de conducere. O bună metodă de a-i face pe bărbați să înțeleagă care sunt problemele pe care le întâmpină colegele lor este aceea de a organiza discuții libere. Astfel, angajatele își pot expune punctul de vedere și își pot face cunoscute problemele. În cadrul unor astfel de discuții este foarte importantă componenta emoțională. Faptul că bărbații stau față în față cu colegele lor și discută despre acest subiect, poate crea o legătură puternică între tabere. În plus, în cadrul unor dezbateri libere, femeile își pot etala abilitățile și le pot arăta colegilor lor că și ele sunt capabile să performeze în domenii care până acum erau tabu.

Creează modele

Uneori este dificil pentru femei să aibă încredere că pot ocupa funcții de conducere. Mai ales dacă nu au un model la care să se raporteze. Deși, în ultimii ani, numărul femeilor cu funcții de conducere în companii a crescut, acesta rămâne în continuare mic și nu reflectă o egalitate de gen. Pentru a crește încrederea femeilor să aplice pentru funcții de conducere în cadrul companiei, poți organiza programe de mentorat. Le oferi, astfel, șansa celor care sunt deja parte din compania ta să aspire la un job mai bun. Oamenii care sunt promovați în funcții de conducere, ajung deseori acolo grație abilităților lor extraordinare de a funcționa individual. Pentru că o funcție de conducere este importantă, ar fi bine, mai degrabă, ca în cadrul companiei, să se organizeze cursuri de management. Astfel, li se oferă angajaților șanse egale de a obține o funcție de manager.

Stabilește o cultură a egalității

Deși este tentant să rezolvi problemele de egalitate de gen numai concentrându-te asupra femeilor, este total greșit. Implicarea tuturor angajaților în lupta pentru egalitate aduce mai multe beneficii pe termen lung. La nivel de companie se pot organiza campanii de CSR care să vizeze implementarea unei culturi a egalității. Atât angajații de sex masculin, cât și cei de sex feminin trebuie să aibă un puternic simț de egalitate. În condițiile în care deja diferențele sunt mari, mai ales în România, cultura egalității ar putea rezolva problema măcar de jumătate. Angajații trebuie să recunoască anumite reguli și să și le însușească într-un mod care nu este forțat, ci, mai degrabă, cu ajutorul unor campanii care promovează cultura egalității. Se preconizează că mai este nevoie de 200 de ani până când această diferență de gen va dispărea din companii, dar viitorul este incert. Deși există reguli stricte care vizează companiile, angajații sunt cei care pot să facă această diferență din ce în ce mai mică.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: