Cum putem îmbunătăți sistemul medical românesc prin campanii de CSR

Sistemul medical românesc are nevoie urgentă de tot ajutorul care i se poate oferi. Din păcate, în România, sistemul medical, deși se bucură de operații în premieră și medici extraordinari, nu le poate oferi nici acestora, nici pacienților, mediul de care au nevoie. Ce facem în acest caz? Nu putem spera decât că vom reuși să îmbunătățim sistemul medical românesc cu ajutorul campaniilor de CSR. Când spunem campanii de resposabilitate socială avem în gând, în primul rând, spitalele de stat, pentru că acestea au cel mai mult de câștigat de pe urma ajutorului oferit de către companii.

Aparatură medicală de ultimă generație

Poate ar trebui să începem direct cu construirea de spitale noi, așa cum fac cei de la OMV împreună cu Fundația ”Mereu aproape”. Totuși trebuie să ne preocupăm într-o primă etapă, de ceea ce avem deja. Nu este un secret faptul că multe dintre spitalele din țară au aparatură veche, care nu mai funcționează corespunzător și care nu se mai încadrează în standardele de siguranță. Nu de puține ori se fac cozi interminabile în zona de radiologie a vreunui spital județean pentru că doar un aparat mai funcționează. Nu doar o dată pacienții au fost nevoiți să se deplaseze în orașe mai mari pentru a putea beneficia de un tomograf sau un RMN, pentru că spitalele din orașele mici nu dispun de o astfel de aparatură. Aparatura medicală este scumpă, bugetele locale fiind complet depășite atunci când vine vorba de achiziționarea ei. Din păcate, multe dintre spitalele locale funcționează doar cu strictul necesar.

Singurele care pot veni în ajutorul medicilor și pacienților deopotrivă sunt companiile private. Campaniile de responsabilitate socială centrate pe binele comunității se pot îndrepta și către spitale. Pentru a avea o comunitate cu o stare de bine ridicată, acea comunitate trebuie să poată beneficia de servicii medicale de calitate.

În țările din vest, atât statul, cât și companiile se implică în îmbunătățirea continuă a sistemului de sănătate. Iar pe măsură ce tehnologia avansează și noi dispozitive sunt scoase pe piață destul de des, spitalele din România nu pot spera decât la schimbarea aparatelor învechite cu unele mai noi.

Cabinete medicale moderne în zone rurale Pacienții din zonele rurale din România sunt poate cei care suferă cel mai mult din cauza lipsei banilor și nu numai, din sistemul de sănătate. Medicii de familie, care lucrează în cabinete medicale construite pe perioada comunismului, nu mai fac față valului de pacienți. Medicamentele insuficiente și lipsa unui aparat banal cum este ecograful, îi împing pe pacienți să străbată kilometri întregi până la cel mai apropiat spital sau să renunțe la a mai merge la medic.

În ultimii ani, pe teritoriul țării noastre, au început să se desfășoare mai multe campanii care susțin caravane mobile fie de medicină generală, fie de stomatologie. Acestea vizează zonele rurale din România, unde oamenii nu au acces la tratamente profesionale. O bună campanie de CSR ar ține cont de dotarea cabinetelor medicale din zonele rurale măcar cu strictul necesar de medicamente, un aparat ecograf și poate chiar renovări la clădirile care nu prezintă siguranță.

De asemenea, încurajarea medicilor să aleagă medicina de familie și să profeseze în mediul rural este un punct foarte sensibil. Multe dintre cabinetele medicale din zone defavorizate nu au nici măcar un medic care să trateze pacienții.

Secția de pediatrie pentru copii

Da, atunci când spui pediatrie, spui medicină dedicată pacienților mici. Dar ați văzut secțiile de pediatrie ale spitalelor din țară? Este oare ceva acolo, în afară de copiii care zac în paturi, alături de mame sau bunici, care să indice că aceea este o secție de pediatrie?

Pereți albi, paturi vechi, din fier, coridoare reci. Asta îi întâmpină pe copiii care trebuie să stea internați. În spitalele private lucrurile stau cu totul altfel. Aici totul este plin de culoare, iar atmosfera este mult mai primitoare. Companiile private pot veni în ajutorul secțiilor de pediatrie din țară, prin campanii de responsabilitate socială menite să aducă un strop de culoare și veselie copiilor. Este nevoie de suflet și de un efort susținut, dar cu implicare se poate schimba fața secțiilor de pediatrie din România.

Sistemul medical românesc este unul care mai are multe de învățat de la alte sisteme medicale de peste hotare. Credem, însă, că și ei au foarte multe de învățat de la medicii noștri, care, deși lucrează într-un sistem defectuos, fac minuni pentru pacienții lor. Nu ne rămâne decât ca noi, toți cei afectați de lipsurile din sistem, să dăm o mână de ajutor, fără a aștepta ceva în schimb.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: