Poți să ratezi startul unei cariere în tehnologie? Interviu cu Mădălina din divizia FitBit, Google

Interviu cu Madalina Hristache

Sunt acceptate în prezent femeile în domenii tehnice? Ce poți să faci dacă nu știi deloc programare dar îți dorești să profesezi în domeniu? Creativitatea își găsește locul în programare? Răspundem la toate aceste întrebări, stăm de vorbă cu Mădălina Hristache, UI Developer în divizia Fitbit la Google România și oferim o serie de informații bune de știut pentru părinți și copii în rândurile de mai jos.

Procentul femeilor care profesează în domenii tehnice 

Cu toate că în ultimii ani marile companii caută mereu ca balanța dintre sexe să fie echilibrată, încă este vizibilă diferența dintre numărul de femei și bărbați la multe locuri de muncă din IT. Conform studiilor, femeile ocupă aproximativ 17% din locurile de muncă în tehnologie.

Aceste statistici ne fac să ne întrebăm cum putem încuraja mai multe femei să studieze și profeseze în domenii STEM, iar printre răspunsuri se numără competiția Technovation. În cadrul competiției fetele creează aplicații pe mobil menite să aducă soluții pentru probleme din comunitate. Ele dobândesc și abilități care le ajută să devină lideri de succes în timp ce ajută lumea să devină un loc mai bun. Sunt încurajate să învețe și să urmeze o carieră în IT.

Aceste competiții, alături de alte programe care ajută la învățarea unor limbaje de programare, dar și companii precum Google, trebuie luate în seamă atunci când vrem să răspundem la întrebarea – cum putem să încurajăm fetele să urmeze o carieră în tehnologie. 

Startul unei cariere în IT

Mădălina Hristache, UI Developer în divizia Fitbit la Google România ne spune că nu este niciodată prea târziu să înveți programare și ne oferă în video un exemplu concret despre startul unei cariere în IT.

Este important de știut că nu trebuie să excelezi la matematica pentru a lucra în domeniul programării. Trebuie doar să începi, să înveți bazele unui limbaj de programare, iar apoi să vezi dacă îți dorești să te specializezi pe acel limbaj sau să înveți și altele.

Dacă ești elev sau părinte, poți să te adresezi profesorilor în vederea deschiderii unui club de programare gratuit Kids in Tech în școală. Acest club poate fi format de către profesori, iar elevii au ocazia să se familiarizeze cu cele mai noi limbaje de programare. Pe lângă limbaje de programare, elevii care beneficiază de Kids in Tech au acces gratuit și la programe de mentorat, competiții naționale și internaționale.

Creativitatea și programarea 

Rezolvarea problemelor este un proces care necesită creativitate, iar ca programator, poți spune că o bună parte din activitate se rezumă la căutarea unor soluții eficiente pentru problemele utilizatorilor. Deci, din start, programarea este un domeniu creativ. 

Iar dacă iei în considerarea crearea unui program de la zero și toate funcționalitățile pe care un UI developer le oferă utilizatorului, poți spune că un programator este un adevărat artist.

Un programator transformă în realitate propria imaginație în timp ce respectă linii clare care oferă experiența unică a utilizării unui program.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: