OECD: Tehnologia nu asigură întotdeauna creșterea performanțelor școlare

tehnologia la clasa

Raportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică sau OECD a analizat rezultatele școlare ale elevilor care au utilizat tehnologia la clasă și acasă. În urma analizării acestor rezultate s-a constatat că performanțele elevilor se îmbunătățesc atunci când folosesc tehnologia cu moderație și scad când o folosesc în exces.

Raportul precizează că ,,în ciuda investițiilor considerabile în calculatoare, conexiuni la Internet și soft-uri educaționale, există puține dovezi solide că o utilizare mai mare a calculatorului în rândul elevilor asigură rezultate mai bune la matematică și lectură”.

Raportul se bazează pe o cercetare realizată în anul 2012 asupra elevilor din mai mult de 40 de țări.

Astfel, în medie, 7 din 10 elevi din țările chestionate folosesc tehnologia la clasă, elevii petrecând în medie cel puțin 25 de minute pe zi online. În unele țări, cum ar fi Turcia și Mexic, aproximativ jumătate dintre elevi nu au acces la computer acasă.

Cercetarea a evidențiat că elevii care folosesc mai des calculatorul se descurcă mai bine la școală, spre deosebire de cei care îl folosesc mai rar, însă specialiștii OECD au evitat să tragă concluzii pe baza acestui rezultat. Aceștia au precizat că datele ar putea, pur și simplu, reflecta faptul că unitățile școlare care investesc în tehnologie investesc și în profesori mai buni și au elevi dintr-o clasă socio-economică superioară, elevi care tind să se descurce mai bine în școală.

În timp ce accesul elevilor la computere duce la creșterea performanțelor școlare, modul în care sunt utilizate aceste calculatoare și timpul petrecut în fața acestora influențează performanța, potrivit raportului.

Elevii care au folosit calculatoarele, un timp mediu, pentru efectuarea sarcinilor școlare au obținut scoruri mai mari la testele de citire scrise și digitale, decât media, potrivit studiului. Elevii care au petrecut o cantitate de timp peste medie în fața unui computer au obținut scoruri mai mici față de alți elevi care nu au folosit deloc calculatorul pentru rezolvarea sarcinilor școlare.

În cadrul testelor de matematică, cercetarea a evidențiat că aproape orice timp petrecut în fața calculatorului a dus la performanțe mai slabe atât la testele scrise, cât și la cele digitale. Raportul a subliniat faptul că exercițiile de pe computer au avut o eficiență limitată.

Tehnologia poate amplifica predarea bună, dar nu poate înlocui predarea slabă”, a spus Andreas Schleicher, directorul Direcției pentru Educație și Aptitudini a OECD.

Concluzia care apare în acest raport este că școlile și sistemele de învățământ nu sunt pregătite să valorifice potențialul tehnologiei.

,,Tehnologia mărește adesea eficiența proceselor educaționale, dar poate face și mai multe procese ineficiente.” 

Lan Neugent, directorul executiv al Asociației Directorilor de Tehnologie Educațională, precizează „Dacă le oferiți copiilor un instrument și nu le arătați cum să-l folosească eficient, atunci nu va face mare diferență”. 

În concluzie, introducerea tehnologiei la clasă, fără schimbarea principiilor pedagogice și crearea unui plan organizat de folosire a tehnologiei, nu va asigura performanțelor școlare.

Citește și De ce elevii își dorec prezența tehnologiei la ore?

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: