Învățarea de la distanță aduce beneficii elevilor?

Învâțarea de la distanță

Măsurile impuse de autorități cu privire la limitarea răspândirii virusului SARS-COV2 au determinat tot mai mulți elevi să petreacă foarte mult timp în fața calculatorului, desfășurând activități precum învățarea de la distanță sau căutând activități distractive care să le înlocuiască pe cele desfășurate înainte de pandemie. 

Învâțarea de la distanță

Școala s-a mutat în mediul online pentru a oferi elevilor acces la educație și pentru a le permite să învețe în ritm propriu. Bineînțeles, au avut acces la educație doar elevii care au dispus de dispozitivele tehnice necesare, încălcându-se astfel dreptul copiilor la educație.

În această perioadă, tehnologia a înlocuit comunicarea face-to-face, a facilitat colaborarea dintre profesori, părinți și elevi și a transformat procesul de învățare într-unul distractiv și provocator. Cu toate acestea, profesorii și părinții sunt îngrijorați de efectele tehnologiei asupra copiilor. Mai ales că există numeroase cercetări care contestă eficiența aplicațiilor educaționale, considerându-le ,,imature, fragmentate și de o calitate îndoielnică”, potrivit Rand Corporation. 

În aprilie, Centrul Național de Politică Educațională de la Universitate Colorado a afirmat că utilizarea tehnologiei în procesul educativ trebuie să fie însoțită de o serie de strategii pentru a ghida modul în care profesorii introduc și folosesc dispozitivele electronice pentru a preda.

Melanie Hempe, autoarea cărții ,,Screen Strong”, militează pentru limitarea accesului copiilor la calculator, considerând că aceștia vor să folosească calculatorul pentru a se distra și nu pentru a desfășura activități educative.

Mulți profesori consideră că pentru a ne bucura de beneficiile tehnologiei în sistemul de învățământ avem nevoie de un set de bune practici și semnalează problemele de sănătate și dificultățile de concentrare pe care elevii le pot avea dacă vor continua să folosească tehnologia în mod necorespunzător. Cu toate acestea, autoritățile americane continuă să susțină utilizarea tehnologiilor, astfel:

Obama susține faptul că inovațiile digitale ar putea stimula ratele de absolvire și ar putea contribui la eliminarea decalajului educațional dintre elevii americani și ceilalți elevi din alte țări. 

Betsy DeVos, secretarul administrației educaționale Trump, susține că ,,Utilizarea tehnologiei poate deschide o lume de posibilități pentru elevi, atunci când este folosită corespunzător”. 

Fundația Gates a afirmat că tehnologia permite elevilor să învețe în funcție de nevoile și interesele lor. De asemenea, aceasta a mai subliniat faptul că prin promovarea unei abordări individualizate cu ajutorul tehnologiei, elevii vor fi mult mai motivați să învețe.

Keith Krueger, CEO la Consortium for School Networking, spune: „Trecem printr-o perioadă de schimbare exponențială, iar școala trebuie să pregătească elevii pentru a deveni cetățeni  digitali inteligenți”. 

Dr. Boyd, profesor de medicină la Johns Hopkins, consideră că tehnologia poate avea un rol pozitiv asupra învățării doar dacă nu este folosită în exces și de la o vârstă fragedă. 

În concluzie, utilizarea tehnologiei de către elevi este un subiect controversat, iar singura modalitate de ne asigura că elevii se bucură de efectele pozitive ale acesteia este să răspundem la următoarele întrebări: De ce vrem să folosim tehnologia? Cum folosim tehnologia? și Cât timp folosim tehnologia?

Citește și Tehnologia în sala de clasă sau în afara ei?

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: