Tehnologia în sala de clasă sau în afara ei?

Girl-on-laptop
În prezent, tehnologia se află într-un proces accelerat de dezvoltare și tinde să inoveze tot mai multe domenii. Deși se știe că tehnologia duce la eficientizarea activităților în care este folosită, specialiștii educației sunt destul de reticenți atunci când vine vorba de introducerea ei în sala de clasă.

Introducerea tehnologiei în procesul de învățământ reprezintă cea mai mare schimbare la care am asistat vreodată. De ani buni, factorii decizionali, profesorii, părinții și elevii au analizat potențialele beneficii ale introducerii tehnologiei în educație și consecințele acesteia. Pe de o parte, tehnologia permite cadrelor didactice să folosească diverse moduri de captare a atenției, metode de predare, forme de organizare, astfel încât toți elevii să se implice în mod egal în procesul instructiv-educativ. Pe de altă parte, unii susțin că prezența tehnologiei în sala de clasă poate distrage atenția elevilor și poate încuraja copiatul, diminuând astfel performanțele școlare.

Ce înseamnă să folosești tehnologia în clasă?

Elevii din ziua de azi sunt nativi digitali, iar tehnologia face parte din viața lor zilnică. Utilizarea tehnologiei este una dintre abilitățile de bază ale secolului XXI de care elevii au nevoie la școală, dar și mai târziu la locul de muncă.

Tehnologia în sala de clasă nu se referă doar la prezența dispozitivelor digitale, ci și la modul de utilizare a acestora, astfel încât să faciliteze relația dintre profesor și elev. Tehnologia în școli ar putea fi considerată vinovată sau ar putea fi valorificată pentru a îmbunătăți implicarea și eficacitatea elevilor.

Girl-on-laptop

Educația digitală generează noi oportunități de învățare, pe măsură ce studenții se implică în medii digitale și pe măsură ce unitățile de învățământ își schimbă practicile educaționale prin utilizarea cursurilor hibride, instrucțiuni personalizate, noi modele de colaborare și o gamă largă de strategii de învățare inovatoare și antrenante.” afirmă David Goodrum, directorul departamentului Tehnologie Academică și Servicii Informaționale de la Universitatea Oregon

În acest sens, acest articol analizează avantajele și dezavantajele utilizării tehnologiei în clasă și oferă sugestii pentru a rezolva problemele cu care cadrele didactice se pot confrunta atunci când adoptă noi tehnici de predare și evaluare online.

Avantaje utilizării tehnologiei în clasă:
Utilizarea tehnologiei în sala de clasă promovează învățarea activă și oferă feedback în timp real

Introducerea tehnologiei în sala de clasă oferă posibilitatea profesorului de a desfășura lecții centrate pe elevi, care promovează o învățare activă și autentică. Utilizarea manualelor digitale transformă subiectul lecției în unul dinamic și provocator. De asemenea, profesorul își poate face în timp real o idee despre progresul elevilor, prin folosirea de sondaje online oferite de aplicații precum Kahoot.

Tehnologia permite participarea deplină a tuturor elevilor

Sondajele online și celelalte aplicații digitale asigură implicarea tuturor elevilor în procesul de învățare, inclusiv a celor timizi care în mod normal nu ar ridica mâna în clasă.

Sistemele de comunicare online permit profesorilor să se conecteze oricând și de oriunde cu elevii pentru a le oferi feedback sau pentru a discuta pe baza lecției.

O idee interesantă ce îmbină atât tehnologia, cât și întreaga clasă de elevi, este aceea ca, la începutul orei, cadrul didactic să le solicite elevilor să conceapă un test online despre următorul subiect care ar trebui să fie predat. În acest fel, elevii se vor concentra pe informațiile importante în formularea cerințelor, iar profesorul va ști ce aspecte ale lecției au nevoie de atenție suplimentară.

Cu ajutorul tehnologiei, educația devine mai distractivă și mai eficientă

Manualele digitale și aplicațiile online dețin o mulțime de instrumente educaționale care îl pot ajuta pe profesor să desfășoare activități distractive, antrenante și competitive. Acumularea de puncte și recompense în cadrul activităților, îi determină pe copii să privească învățarea ca pe o activitate distractivă și constructivă.

Tehnologia poate automatiza o mulțime de sarcini obositoare

Automatizarea poate diminua sarcinile consumatoare de timp, cum ar fi urmărirea prezenței și a performanței elevilor. Instrumentele educaționale pot ajuta la eficientizarea notării și evaluării, la redactarea sarcinilor, discuțiilor și participării elevilor la lecție.

Tehnologia oferă acces la informații care îmbogățesc experiența de învățare

Manualele digitale și materialele de curs pot fi actualizate zilnic de către profesori, în funcție de sugestiile elevilor și pot fi accesate oricând, înainte de curs, în timpul cursului și chiar după curs. De asemenea, aceste materiale create online pot genera un mediu de învățate colaborativ, bazat pe schimb de informații și interacțiuni între elevi și elev-profesor.

Trăim într-o lume digitală, iar tehnologia este o abilitate de viață

A fi alfabetizat digital presupune „generarea unei înțelegeri profunde a mediului digital, care permite o adaptare intuitivă la noi contexte și co-creare de conținut”, conform raportului NMC Horizon: 2017 Higher Education Edition.

Prezența tehnologiei în sala de clasă, dar și acasă este un element indispensabil în prezent, mai ales pentru elevii care își doresc să fie pregătiți pentru aproape orice carieră. Crearea prezentărilor, verificarea surselor de informare de pe Internet și menținerea unei etichete online adecvate sunt toate abilități vitale pe care elevii le pot învăța la școală.

Dezavantajele utilizării tehnologiei la clasă:
Tehnologia din clasă poate fi o sursă de distragere a atenției

Pentru elevii care sunt avansați din punct de vedere al cunoștințelor IT, folosirea tehnologiei în sala de clasă poate constitui o sursă de distragere, aceștia întâmpinând dificultăți de concentrare. Matthew Numer, profesor la Școala de Sănătate și Performanță Umană de la Universitatea Dalhousie, susține faptul că lipsa de concentrare a atenției elevilor nu este o consecință a utilizării tehnologiei, ci a lecțiilor neatractive. De asemenea, recomandă ca încă din prima zi de școală să le expunem elevilor așteptările noastre referitoare la utilizarea tehnologiei de-a lungul orelor de curs.

Tehnologia poate diminua interacțiunile sociale dintre elevi

Multe persoane se tem că introducerea tehnologiei în sala de clasă va modifica interacțiunile dintre elevi, acestea devenind deficitare. Tehnologia trebuie folosită de către profesor drept un mijloc de completare a învățării și nu ca pe un scop în sine. Cadrele didactice pot îmbina proiectele online realizate în grup cu prezentările orale.

Tehnologia poate încuraja copiatul în clasă și acasă

Epoca digitală facilitează copiatul în rândul elevilor și studenților, care prin apăsarea unui buton își pot însuși cu ușurință diverse proiecte. Pentru a reduce acest risc, structura temelor și a examenelor ar putea fi modificată, apelând la opiniile elevilor și mai puțin la reproducerea unor texte. De asemenea, există o mulțime de programe care pot identifica plagiatul, precum Turnitin.

Tehnologia nu este accesibilă tuturor

Din păcate, nu toți elevii au acces la tehnologie, de aceea este important ca profesorul să csă țină cont de acest aspect în momentul în care acordă teme pentru acasă. Acesta poate opta pentru proiecte online realizate în echipă, astfel încât accesul la tehnologie să nu fie o barieră în calea cunoașterii.

Accesul la informații neverificate

Cantitatea mare de informații care se află pe internet îi pune uneori pe elevi în dificultate. Pentru ca acest lucru să fie evitat, cadrele didactice trebuie să-i îndrume pe elevi să verifice sursele informațiilor căutate.

Planificarea lecțiilor care folosesc tehnologia poate deveni extrem de solicitantă

Pentru a evita senzația de burnout, cadrele didactice pot discuta cu furnizorul de software și pot beneficia de asistență tehnică, și chiar, eventual, de o instruire adecvată.  Utilizarea tehnologiei în sala de clasă va deveni un lucru firesc, dacă vă oferiți timpul necesar pentru a experimenta și pentru a învăța.

Așadar, este evident că avantajele utilizării tehnologiei în școală sunt mai mari decât dezavantajele. Elevii se pot bucura de beneficiile acesteia doar dacă tehnologia va rămâne un mijloc de completare a procesului instructiv-educativ, iar cadrele didactice vor ține cont de recomandările necesare, astfel încât să transforme dezavantajele în avantaje.

Deși este o activitate cronofagă, în final, tehnologia în sala de clasă poate deschide uși către noi experiențe, noi descoperiri și noi moduri de învățare și colaborare.

Citește și De ce elevii își doresc prezența tehnologiei la ore?

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: