Kids in Tech – Altfel de educație

În ultimii ani s-a încercat schimbarea sistemului educațional românesc, însă rezultatul final este mereu același. Dacă suntem puși în situația de a povesti despre perioada noastră petrecută în băncile școlii, ne vom aminti cu drag de colegii de clasă, de jocurile din pauză sau de ora de sport, dar în foarte puține cazuri vom povesti despre materiile studiate sau notele din teze.

Sistemul este conceput astfel încât să creeze un concurs permanent între elevi, câștigătorul fiind mereu cel care are cea mai mare capacitate de a reține mecanic informația. Petrecem ani în școală, încercând zi de zi să memorăm lecții ale căror limbaje ne par străine de teama unei note mici. Mai apoi, dacă ne numărăm printre „norocoșii” ce se bucură de o bună memorie, susținem examenul final și pornim pentru prima dată spre viața de adult, pregătiți să începem o carieră și să ne câștigăm singuri existența. În teorie, pare un plan bun. În practică, probabil vom realiza că toată informația pe care am încercat să o stocăm în cei minim 12 ani de școală nu este de folos în viața reală.

Ce putem schimba?

O alternativă a acestui sistem o reprezintă școlile private, însă puțini sunt cei care au acces la ele. Astfel, tinerii din zonele rurale sau din familiile cu situații financiare slabe sunt nevoiți să apeleze la școlile de stat, în cazul în care acestea nu se închid din cauza lipsei de personal sau de elevi. Proiectul Kids in Tech, este un club care oferă cursuri de programare pentru copii, ce poate fi organizat în orice unitate de învățământ cu ajutorul unui profesor care are la dispoziție 1-2 ore săptămânal. KiT pune la dispoziția tinerilor și al profesorilor coordonatori resurse gratuite de învățare în funcție de nivelul de pregătire al elevilor, de la Scratch până la HTML și C++. Un club dedicat învățării bazelor tehnologiei și programării într-un mod distractiv este șansa elevilor din România, atât a celor din mediul urban cât și din mediul rural, de a deprinde baza necesară construirii unei cariere in domeniul IT.

Oricine, de la elevi, la părinți și profesori. Cu toate astea, în această ecuație un rol foarte important îl au companiile dornice să aducă o schimbare, atât în mediul educațional românesc, cât și în mediul economic, ei contribuind la formarea viitorilor angajați. Oferta de specialiști IT nu satisface cererea de pe piața muncii, iar primele care ar trebui să formeze programatori sunt companiile care îi caută. Companiile se pot implica organizând cursuri IT gratuite, competiții, vizite în școli sau vizite în sedii unde copiii să poată interacționa cu persoane ce lucrează în domeniul IT sau donând echipamente pentru școlile și liceele ce nu pot accesa cursurile gratuite.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: