Interviu cu Ciprian Barbieru de la Adobe – ce trebuie să aibă în vedere copiii care trăiesc într-o lume digitalizată

Interviu cu Ciprian Barbieru

Să cunoști bazele unui limbaj de programare sau să știi cum funcționează o aplicație devin abilități necesare pentru toți tinerii din România, indiferent de joburile pe care le caută. Când însă instituțiile de învățământ nu au încă la dispoziție toate uneltele necesare pentru a pregăti copiii pentru o lume digitalizată, este momentul să căutăm alternative și să oferim ajutor. 

Citește acest articol și descoperă proiecte care ajută noile generații, dar și sfaturi utile de la Ciprian Barbieru, computer scientist la Adobe. 

Importanța cluburilor de tehnologie pentru viitorul copiilor 

Generația lui Ciprian Barbieru de la Adobe nu prea a avut ocazia să facă parte din cluburi de tehnologie. Poate și pentru că atunci (doar în urmă cu 10-20 ani) încă nu se preconiza această digitalizare chiar forțată pe care o trăim. Astăzi însă, tehnologia ne înconjoară. Practic, tot ce facem, de la comenzi online care ne ajută să primim prânzul la ușă, până la socializare care poate duce într-un final la noi oportunități pentru carieră, se realizează cu ajutorul tehnologiei.

Un club de tehnologie reprezintă o resursă extrem de importantă pentru elevi acum și înseamnă mai mult decât învățarea unui limbaj de programare. Să faci parte dintr-un club de tehnologie înseamnă să înțelegi aplicațiile care ne ușurează activitățile astăzi. 

În cadrul Kids in Tech, cel mai mare club gratuit de programare din școlile și liceele de stat, elevii au ocazia să descopere noi proiecte și limbaje de programare care îi ajută fie în drumul către o carieră în domeniul IT, fie la înțelegerea tehnologiei. 

Eficiența timpului petrecut în fața calculatorului 

O lume digitalizată aduce de la sine mai mult timp petrecut în fața ecranelor. Mulți părinți sunt îngrijorați de acest aspect, motiv pentru care am deschis acest subiect cu Ciprian Barbieru.

Este important de știut că un mentor dedicat are puterea să direcționeze elevii către subiecte care îi pasionează și poate să transforme timpul petrecut în fața calculatorului în timp investit pentru un viitor mai bun. 

Ciprian Barbieru explică în video-ul de mai jos, printre multe alte subiecte utile, ce pași parcurge un mentor pentru a oferi elevilor o experiență plăcută de învățare și cum transformă timpul petrecut la calculator în eficiență, creativitate și concentrare.

Siguranța online a copiilor 

Digitalizarea a adus de la sine formarea comunităților online, dar și expunerea lor. Astăzi, un aspect important pe care trebuie să îl avem în vedere este prezența noastră pe internet. Comportamentul pe care îl avem pe internet are consecințe din viața reală, iar imaginea din spatele unei poze de profil este și imaginea pe care o avem zi de zi. 

Copiii trebuie să înțeleagă acest lucru și să aibă o atitudine pozitivă, dar și precaută online. Prin programul Eroii Internetului elevii învață bunele practici online și au parte de un mediu în care pot discuta despre pericolele pe care le întâmpină. 

Adoptarea tehnologiei 

Este important să înțelegem, fie că suntem copii sau adulți, că tehnologia face parte din viața noastră. Locurile de muncă au componente care nu pot fi duse la bun sfârșit fără tehnologie, iar viața privată devine mai ușoară atunci când lăsăm tehnologia să se ocupe de tot ce nu avem noi timp.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: