Inteligența artificială și campaniile de CSR

Pentru generațiile de azi nu mai este important cât de mult investește o companie în dezvoltarea unui produs sau în a le face angajaților un mediu de lucru mai bun. Tinerii sunt tot mai interesați de renumele pe care compania îl are și de felul în care aceasta se implică în dezvoltarea comunității și protejarea mediului înconjurător.

Într-o eră în care inteligența artificială începe să fie folosită în foarte multe domenii, este un plus ca ea să fie integrată și în campaniile de CSR. Deja marile companii au devenit conștiente de faptul că își pot îmbunătăți campaniile de responsabilitate socială cu ajutorul IA. Datorită posibilității de învățare în timpul procesului și a capacității de adaptare, inteligența artificială este un bun ajutor în îmbunătățirea campaniilor de CSR. Tehnologia identifică problemele și face recomandări, în timp ce învață ”din mers” pentru a putea oferi date și statistici cât mai precise. În țările din vest, integrarea IA în campanii de responsabilitate socială este o practică din ce în ce mai des întâlnită. Cel mai bine, aceasta se pliază pe campaniile legate de sustenabilitate. De exemplu, protecția mediului înconjurător este un punct importat pe agenda marilor companii, care încearcă să reducă drastic consumul de energie și să elimine pe cât posibil amprenta de carbon.

Cum integrează marile companii IA în campaniile de CSR:

Google – pentru a reduce impactul pe care compania îl are asupra mediului înconjurător,  a implementat inteligența artificială cu scopul de a optimiza centrul de date. Bazându-se pe învățarea proceselor și pe analiza lor, algoritmii IA au identificat cea mai bună metodă de a reduce emisiile și consumul de energie. Pentru a putea ventila centrele de date, era nevoie de un consum ridicat de energie, dar cu ajutorul calculelor făcute de programele cu inteligență artificială, acest consum a scăzut cu 40%.

IBM –  uitlizează IA pentru a putea face previziuni meteorologice și legate de energia regenerabilă cu până la 30% mai precise. Previziunile făcute pe baza calculelor ajută companiile care produc energie verde să optimizeze costurile de producție și să reducă emisiile de gaze.

Tesla – mașinile autonome sunt poate cel mai bun exemplu de îmbunătățire a sustenabilității cu ajutorul inteligenței artificiale. Emisiile de gaze ale mașinilor sunt foarte ridicate, având un rol important în schimbarea climatului și având un impact negativ asupra calității aerului pe care îl respirăm. Utilizarea mașinilor autonome oferă mai multe avantaje, cum ar fi acela de a reduce impactul pe care gazele de eșapament îl au au asupra mediului sau acela de a îmbunătăți condițiile de trafic.

Xcel Energy – o companie care produce energie prin arderea de cărbune, și-a echipat coșurile de fum cu rețele neurale bazate pe inteligență artificială. Acestea preiau datele legate de efectele arderii cărbunelui și, pe bazele acestor date, pot face recomandări cu privire la ajustarea operațiilor pentru a reduce emisiile de gaze.

Folosirea inteligenței artificiale în campaniile de CSR nu se rezumă doar la sustenabilitate. Programele bazate pe IA pot ajuta la configurarea și optimizarea campaniilor de responsabilitate socială în urma unei analize a scopului afacerii și a obiectivelor de CSR. Astfel, inteligența artificială poate fi implementată în toate cele 4 forme de CSR: sustenabilitate, filantropie, etică și economie.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: