Campaniile de CSR în domeniul medical

O privire de ansamblu

”Durează 20 de ani să crești o reputație și doar 5 minute să o distrugi”

(Warren Buffet) Acum 50 de ani, campaniile de CSR erau, practic, inexistente. Apoi au început încet încet să se dezvolte, axându-se doar pe latura filantropică. Astfel, cei care dețineau companii, îi ajutau pe cei mai săraci să supraviețuiască. Cu timpul, programele de responsabilitate socială corporativă au început să evolueze și să se axeze pe patru domenii: sustenabilitate, filantropie, etică și economie.

CSR în domeniul medical

În ceea ce privește domeniul medical, la fel ca în celelalte, totul a început cu latura filantropică. Celor care nu își permiteau accesul la un medic, li se oferea îngrijire gratuită de bază. În era tehnologiei, campaniile de CSR au un impact foarte puternic asupra societății, iar imaginea unei companii este dată și de programele pe care le implementează. În domeniul medical, axele pe care se merge cel mai mult sunt etica și responsabilitatea socială. Totuși, nu trebuie să fie neglijată nici sustenabilitatea. Testările pe animale și eliminarea deșeurilor toxice rezultate de la spitale și companii farmaceutice au un impact negativ asupra imaginii companiilor din domeniul medical și a spitalelor, fie ele de stat sau private.

Beneficiile campaniilor de CSR în sistemul medical românesc

Spitalele, companiile farmaceutice, producătorii de medicamente, companiile de asigurare și cele care se ocupă de cercetare au nevoie de campanii de CSR, mai ales în România. Din nefericire, oamenii nu mai au încredere în sistemul medical din țară. Medicii aleg să profeseze în afara granițelor, pacienții fie aleg sistemul privat, fie suferă în tăcere, multe spitale fiind într-o stare deplorabilă, iar investitorii nu se grăbesc să se arate. Lipsa de investiții se vede, poate, cel mai pregnant în cazul Institutului de Cercetare Cantacuzino, care și-a închis porțile cercetării și a devenit mai degrabă o unitate militară.

Companiile care activează în domeniul medical pot să profite de beneficiile pe care campaniile de CSR le aduc, în același timp făcând și ceva concret pentru comunitate. Câteva dintre aceste beneficii sunt:

Creșterea încrederii și loialității pacienților

Acceptare socială din partea principalelor părți interesate

Atragerea și retenția angajaților

Atragerea de investitori

Obligația morală nu aduce investiții

Dintotdeauna există o obligație morală față de pacienți care impune spitalelor și companiilor care activează în domeniul medical să furnizeze asistență medicală de calitate tuturor celor care au dreptul la aceasta. Nu obligația morală este problema în țara noastră, ci lipsa unor campanii de CSR care să resusciteze atât domeniul medical, cât și pe cel farmaceutic. Din cauza lipsei de investiții, cercetări care ar putea pune România pe harta țărilor care fac o schimbare în medicină ajung să fie preluate de companii medicale din țări dezvoltate. Așa s-a întâmplat cu telocitele, descoperite de un român și asupra cărora se fac cercetări în China sau cu sângele artificial, sintetizat la Cluj, dar a cărui dezvoltare riscă să nu fie făcută în țară din lipsă de fonduri. Statul român nu alocă buget suficient cercetării sau domeniului medical în sine, de aici și nevoia disperată de a atrage investitori și de a face campanii de CSR diverse, care să pună pe picioare un întreg sistem și care să ridice gradul de încredere al pacienților în spitale și companii medicale.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: