Hour of Code – cel mai mare eveniment de programare din lume

Hour of Code – cel mai mare eveniment de programare din lume

O privire de ansamblu cu Alin Chiriac, inițiatorul Hour of Code in România

Hour of Code este cel mai mare eveniment de programare din lume. Este un eveniment gratuit, care are loc în fiecare an în Săptămâna Educației în Tehnologia Computerelor, ce reprezintă o introducere de o oră în tehnologie și programare. Oricine poate lua parte la acest proiect. Evenimentul a ajuns în peste 180 de țări, iar în România este adus de Adfaber, singurul ONG care promovează schimbarea cu ajutorul tehnologiei. În 2018, Hour of Code s-a desfășurat în perioada 3-9 decembrie. Iată ce înseamnă Hour of Code în România din perspectiva celui care a inițiat acest proiect și la noi în țară, Alin Chiriac, fondator Adfaber.

Când te-ai decis să aduci Hour of Code în România?

Cred că decizia am luat-o în urma unei vizite în Statele Unite, când am aflat că lipsa resurselor umane calificate în domeniul IT nu este doar o problemă pe care o resimt angajatorii în România, ci este o problemă globală. Tot atunci am aflat că mai multe guverne ale unor țări dezvoltate pregătesc și derulează deja programe de educație și formare în tehnologie. Învățarea programării și alfabetizarea digitală sunt probleme naționale tratate cu mare seriozitate de țări mult mai dezvoltate decât România. Acela a fost momentul în care m-am decis ca, alături de partenerii noștri din Statele Unite și căutând parteneri pe plan local, să lansăm o serie de proiecte cu impact în educație, printre care și Hour of Code.

În câteva cuvinte, care este evoluția Hour of Code în România, așa cum o percepi tu?

Hour of Code a fost un proiect pilot prin care am vrut să testăm interesul elevilor și al profesorilor pentru noi platforme și noi metode de învățare. Am început când în România participau 60.000 de oameni la o oră de programare și am ajuns acum la aproape 1 milion de participanți în luna decembrie. Cel mai important este că elevilor le plac tutorialele, învață ușor concepte de programare care sunt dificil de predat, și, astfel, ajung să își dorească o carieră în domeniul tehnologiei. Față de acum câțiva ani, interesul pentru programare și IT, în general, a crescut, alături de o evoluție și mai accelerată a cererii de resurse specializate pe piața internă.

Tinerii sunt din ce în ce mai atrași de tehnologie, dar cât de mari sunt diferențele între ariile geografice din România în ceea ce privește îmbrățișarea tehnologiei?

Tineri din toată țara sunt pasionați și și-ar dori să învețe. Diferența o face oportunitatea pe care aceștia o au. În general, copiii se duc cu toată energia către tehnologie, dacă li se oferă această șansă. Din păcate, în unele locuri din țară, li se oferă foarte puțin, și foarte mulți dintre ei află despre oportunitățile pe care le oferă tehnologia abia la facultate, când este deja prea târziu. În general, copiii din orașele cu centre universitare, unde există companii interesate de recrutare, au prima șansă. Prin competițiile pe care le organizăm, prin workshop-urile din orașele defavorizate și în mediul rural, încercăm să oferim această șansă și celorlalți copii, iar în ultimii ani am reușit să ajungem la copii cu valoare extraordinară, determinați să învețe și să reușească.

Cât de implicați sunt profesorii în acest eveniment?

Profesorii au fost primii care și-au manifestat interesul pentru platformele și metodele noi de predare. Faptul că peste 4000 de profesori au organizat ore de programare în școli, și sute de profesori ajută lunar copiii să învețe programare, ne arată că deschiderea lor pentru a ajuta copiii să se adapteze unui viitor digital este mare.

Sunt oamenii dornici, în România, să ia parte la un astfel de eveniment în calitate de voluntar?

În România, nu cred este promovat sau educat termenul de voluntar. Există oameni cu o empatie și o dorință extraordinară de a ajuta sau a da mai departe. Noi am reușit să găsim câteva persoane destul de greu, așa că ne-am bazat mai mult pe conceptul de “voluntari plătiți” în proiectele noastre.

Cum ajută acest tip de proiect generația tânără?

Proiectul este important pentru că atrage atenția asupra domeniului IT. n special părinții, care până acum își îndrumau copiii către alte facultăți, iau serios în considerare oportunitatea oferită de tehnologie.

De ce crezi că este important să fii parte din acest proiect, indiferent de calitatea în care participi?

Prin faptul că domeniul are vizibilitate, că tutorialele folosite arată că astăzi este mult mai ușor să înveți un limbaj de programare și prin faptul că părinții consideră acest domeniu ca fiind unul de viitor. Noi credem că va determina din ce în ce mai mulți elevi să urmeze o carieră în tehnologie.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: