Discriminarea salarială – o problemă care persistă și în prezent

Este o realitate faptul că, într-o eră în care femeile și-au câștigat dreptul la vot, independența și egalitatea cu bărbații, discriminarea încă se practică. Rapoartele arată că un procent relativ mic dintre femei, până în 30%, aleg cariere în domeniul tehnologic, un domeniu până nu de mult dedicat exclusiv bărbaților.

Deși suntem în secolul 21, secolul în care femeilor le sunt recunoscute eforturile de a face descoperiri și de a lucra în domenii STEM, discriminarea salarială este o problemă care încă nu poate fi depășită. Să fie componenta culturală cea care își spune cuvântul sau femeilor le este pur și simplu teamă să își ceară drepturile? Oricare ar fi problema, trebuie sa reglementăm modalitatea în care sunt plătite reprezentantele sexului frumos, iar pentru a face acest lucru, trebuie să începem să facem schimbarea chiar noi.

Primii pași spre eliminarea problemei

În anul 1963, în America, a fost votată legea numită Equal Pay Act, care interzice discriminarea salarială bazată pe sex. Astfel bărbații și femeile care lucrează în condiții de lucru similare și care depun un efort asemănător la locul de muncă, sunt remunerați în mod egal. Cu toate că au trecut mai bine de 50 de ani de când această lege a fost instituită, discriminarea salarială încă se practică, iar acest lucru nu se întâmplă doar în America, ci peste tot în lume. Canada a creat, în 2017, o interdicție la nivel național pentru angajatorii care solicită candidaților lista cu salariile pe care le-au avut la locurile de muncă anterioare. Această interdicție vine ca o completare a legii din 2016 care interzicea angajatorilor să își justifice diferențele de remunerare prin istoricul salariilor. Cele două legi sunt considerate o victorie împotriva discriminării salariale.

Transparență pentru egalitate

Pentru ca femeile să poată primi același salariu precum colegii lor de sex masculin și pentru ca diferența salarială bazată pe sex să dispară, este nevoie de o transparență totală atât din partea angajatorilor, cât și a angajaților. Asta nu înseamnă că salariile angajaților trebuie dezvăluite tuturor. Diminuarea acestei diferențe se încearcă prin oferirea de informații despre pachete salariale sau salariul mediu. Este ceea ce LinkedIn și Glassdoor, două aplicații dedicate angajaților și angajatorilor încearcă să facă.

2019 – un nou pas spre diminuarea discrepanței

Experții citați de The Guardian, spun că în anul 2019 se așteaptă ca o nouă presiune să fie exercitată asupra companiilor în ceea ce privește scăderea diferenței salariale. În Marea Britanie, deși peste 50% dintre companii iau în calcul modificarea acestei discrepanțe la nivel salarial, numai o treime dintre acestea acceptă să facă modificările și la nivel de conducere. Realitatea este că femeilor nu li se acordă atât de ușor un loc pe o poziție de conducere, mulți angajatori fiind încă sceptici în privința abilităților de lider pe care le are sexul frumos. Totuși, este cert faptul că presiunea asupra companiilor este în creștere. Atât angajații, cât și competiția fac ca anul 2019 să fie unul al schimbărilor, un an în care diferențele salariale bazate pe gen vor scădea în multe dintre companiile mari. Companiile mici încă au probleme, se pare, în această privință, dar noua legislație nu le mai permite să ascundă discrepanțele salariale pe care le practică. Multe dintre companii încearcă să elimine această disparitate, dar, din păcate, pentru multe dintre femeile care activează în domenii STEM, această discriminare există. Schimbarea pleacă de la noi și doar informându-ne putem face ceva în această privință. Vestea bună este că femeile primesc mai mult suport pentru lupta lor și că statele vin în ajutorul lor cu legi și reglementări specifice.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: