”Femei pe bancnote” – tribut româncelor care au schimbat istoria

Janina Nectara Constantin, inițiatoarea demersului ”Femei pe bancnote” nu dorește să mute munții din loc și nici să transforme această acțiune într-una feministă sau politică. Ea vrea, pur și simplu, să obțină recunoașterea cuvenită pentru unele dintre femeile care au contribuit la schimbarea României, la evoluția tehnologică și chiar istorică a țării. Citată de “The Grand Magazine”, Janina spune că: ”este foarte important să avem și o femeie pe o bancnotă românească”. Acest demers a fost inițiat în an de centenar, dar și la 80 de ani de când femeile din România și-au obținut dreptul la vot. Este clar că, momentan, pe bancnotele românești sunt doar figuri de bărbați. Nimeni nu le contestă locul sau contribuția la binele acestei țări. Singurul lucru care este urmărit prin această campanie națională, este ca cel puțin o figură feminină să fie ilustrată pe bancnote.

Banii – cel mai puternic simbol Întrebată de ce a ales să facă această schimbare în exact acest context, Janina Nectara Constantin și-a justificat alegerea spunând că ”banii sunt printre cele mai puternice simboluri naționale. Chipurile care apar pe acestea simbolizează mândria unei țări”.

Inițial, toate țările aveau bancnote exclusiv cu figuri masculine, dar recent câteva dintre țări, la nivel mondial, au înțeles importanța unei figuri feminine pe bancnote și au luat măsuri. Nu au fost făcute schimbări majore, dar 10 țări din lume au ales să pună pe o bancnotă figura unei femei care a contribuit la evoluția națiunii sale. Astfel, Argentina, Australia, Anglia, Turcia, Filipine, Mexic, Siria, Noua Zeelandă, Israel și Suedia au devansat America și Canada în demersul de a avea o bancnotă cu o figură feminină.

100 de românce remarcabile

Alegerea este dificilă atunci când vine vorba despre alegerea unei singure femei care să fie prezentă pe o bancnotă românească. De aceea, inițiatorii demersului național ”Femei pe bancnote” au întocmit o listă cu peste 100 de românce care au avut un parcurs remarcabil, care au făcut descoperiri, care au fost pioniere sau care au ajutat la evoluția României ca stat.

Pentru ca demersul să fie unul corect, oamenii au posibilitatea să își aleagă favorita, urmând ca din rezultatul final, 3 figuri importante să fie puse într-o petiție către Guvernatorul Băncii Naționale. Poate cea mai pregnantă dintre figuri este cea a Reginei Elisabeta, prima regină a României, femeia care a adus schimbări majore în țară, femeia iubită de un întreg popor. Ei i se alătură în listă nume precum Ecaterina Teodoroiu, Elvira Popescu, Ana Aslan, Hariclea Darclee. Proiectul inițiat în 2018 a fost preluat masiv de către presa românească. De asemenea, o serie de vedete autohtone susțin acest demers. ”Femei pe bancnote” nu este susținut numai de femei. Janina Nectaria Constantinescu spune că deja petiția a fost semnată și de mulți bărbați. Urmează să vedem care este rezultatul acestui demers și care va fi figura feminină aleasă să reprezinte tributul către toate româncele care au contribuit la schimbarea României.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: