Cu o viziune fermă asupra importanței educației digitale și a securității online, Asociația Adfaber anunță continuarea programului „Eroii Internetului” pentru următorii trei ani. Acest anunț vine alături de lansarea înscrierilor la noua ediție a trainingurilor dedicate profesorilor și părinților.
Eroii Internetului este un program gratuit de educație pentru siguranța online a copiilor, organizat de Adfaber, în parteneriat cu Poliția Română și Ministerul Educației și sponsorizat de Google.org. Scopul acestui program este să ofere resurse și informații relevante pentru copii, părinți și profesori, astfel încât aceștia să navigheze în siguranță în lumea digitală în continuă evoluție.
Peste 1 milion de elevi din România au beneficiat de o lecție despre siguranța online
Anul acesta programul Eroii Internetului a împlinit 3 ani de la lansarea în România și numără peste 27000 de profesori care au participat la training și au oferit o oră de siguranță online la cel puțin 1 milion de elevi din peste 3000 unități de învățământ din România.
În anul 2022, Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, s-a alăturat în calitate de partener al Asociației Adfaber și promovează în școli siguranța online și programul Eroii Internetului. În 2023 implicarea specialiștilor de la Poliția Română a rezultat în 1167 activități preventive în unități de învățământ, ai căror beneficiari au fost 49.615 elevi minori și 10.701 adulți.
În total, prin intervențiile Poliției Române, prin vizitele Asociației Adfaber și prin lecțiile predate la clasă de profesorii înscriși în program, până în prezent peste 1 milion de copii au aflat cum să navigheze în siguranță pe internet.
De asemenea, în fiecare an organizăm și Competiția Națională Eroii Internetului, în cadrul căreia s-au implicat anual aproximativ 300 de profesori și 2100 elevi ca participanți, aceștia reușind să transmită informații despre siguranța online prin campaniile lor către cel puțin alți 150.000 de elevi, profesori și părinți în fiecare an. Competiția este inclusă în calendarul concursurilor naționale aprobate de Ministerul Educației.
Cum se pot implica profesorii și părinții în programul Eroii Internetului
De-a lungul a trei sesiuni online, profesorii vor fi familiarizați cu programa „Eroii Internetului”. La finalul fiecărei sesiuni, aceștia vor primi o diplomă care atestă că au parcurs trainingul, fiind astfel pregătiți să predea elevilor din clasele 0-VIII noțiuni esențiale de siguranță online.
Profesorii se pot înscrie și pot participa la training până pe 15 decembrie 2023, accesând link-ul: adfaber.org/profesori.
În plus, profesorii pot participa, împreună cu elevii lor, la competiția „Eroii Internetului”, având șansa de a câștiga premii care vor contribui la modernizarea claselor și a școlilor. În acest sens, concursul lansează provocarea de a învăța prin joacă. Copiii, micii eroi ai internetului, se angajează în misiunea captivantă de a crea campanii de conștientizare, pornind de la temele cheie ale siguranței online: distribuie cu prudență, nu te lăsa păcălit, securizează-ți secretele, e cool să fii amabil, dacă ai îndoieli, întreabă. La final, împărtășesc cu entuziasm ceea ce au învățat cu alți elevi și profesori din școala lor.
Programul aduce o noutate și în rândul părinților, printr-un webinar dedicat, care îi va ajuta să înțeleagă mai bine riscurile la care pot fi expuși copiii lor și cum să îi ajute să devină cetățeni digitali responsabili. Ghidul Eroii Internetului pentru familii și jocul online Interland consolidează această învățare, transformând-o într-o experiență distractivă și interactivă.
Părinții sunt invitați să se înscrie și să participe la webinarul gratuit, accesând link-ul: adfaber.org/parinti.
Vă invităm să urmăriți cum se desfășoară o activitate despre siguranța online la clasă și care este părerea profesorilor și elevilor care au beneficiat deja de programul Eroii Internetului:
„Programul Eroii internetului a fost o surpriză foarte plăcută, prin faptul că este un subiect ce îi vizează, îi interesează și îi activează pe copii. Efectiv îi pune în gardă și îi activează pentru că sunt foarte multe întrebări la care nu au avut răspunsul până în momentul de față.” – Chirilă Cristina, părinte și profesor Eroii Internetului
Eroii Internetului își continuă misiunea și în următorii 3 ani
Săptămâna aceasta, Asociația Adfaber a participat la evenimentul organizat de Google – „Securitatea cibernetică: inovație și educație”, desfășurat cu ocazia Lunii Europene a Securității Cibernetice. În cadrul acestui eveniment, am discutat despre eforturile comune desfășurate prin programul „Eroii Internetului” la panelul „Siguranță online: educație pentru copii și familii”.
„Ne bucurăm și suntem onorați să anunțăm oficial că am primit un nou grant pentru a continua proiectul pentru încă 3 ani în România. Până acum, programul a avut o adopție extraordinară, atât în rândul profesorilor, dar mai ales în rândul copiilor, iar o provocare pe care ne-am bucura să o adresăm în următorii 3 ani este participarea părinților, motivarea lor pentru a se implica cot la cot cu profesorii și elevii în acest demers”, a declarat Alin Chiriac, fondatorul Adfaber.
„Sunt două direcții pe care Ministerul Educației va acționa în ceea ce urmează: pe partea formală, vom acorda un capitol important educației privind securitatea cibernetică, iar pe partea nonformală Adfaber cu Ministerul Educației are un parteneriat mult mai amplu care nu se rezumă doar la Eroii Internetului, un program pe care eu îl consider de succes și am participat cu plăcere ori de câte ori am fost solicitați”, a declarat Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației.
Încurajăm profesorii și părinții să se înscrie la traininguri și să devină ambasadori ai siguranței online în rândul elevilor. Mai multe detalii, resurse și sfaturi valoroase oferite de Eroii Internetului găsiți pe site: adfaber.org/eroii-internetului/
Despre ADFABER, organizatorul programului:
ADFABER.org este organizația nonprofit care ajută elevii și profesorii din școlile de stat să își dezvolte abilitățile digitale. Organizează anual proiecte care contribuie la adoptarea tehnologiei în procesul educațional și contribuie la formarea elevilor în domenii IT.