Cele mai importante femei în istoria tehnologiei

Într-o societate dominată de bărbați, în care rolul femeilor nu era atât de semnificant în domeniul tehnologiei, câteva reprezentante ale sexului frumos au ales să ignore normele și să facă istorie. Astfel, ele au devenit model pentru tinerele care vor să aibă o carieră în tehnologie. Nu mulți sunt cei care știu că bazele precursorului computerului au fost puse de o femeie sau că internetul a fost dezvoltat cu ajutorul unei persoane de sex feminin. Istoria, însā, le-a oferit acestor femei locul pe care îl merită.

Primele femei programator

Încă de la începutul secolului al 19-lea, femeile au început să se remarce în domeniul tehnologiei. Considerată primul programator al tuturor timpurilor, Ada Lovelace este acea matematiciana și scriitoarea care a lucrat cu Charles Cabbage la motorul analitic. Scrierile ei care includ și o metodă de calcul a unor numere, sunt considerate ca fiind primul program de calculator. În 1842, visul ei era să participe la construirea mașinii diferențiale, însă proiectul a fost pus în practică abia în 1991 de către Muzeul Științific din Londra. După aproximativ 50 de ani, a apărut o altă femeie care a făcut istorie în domeniul informaticii. Grace Hopper, considerată, la fel ca Lovelace, ca fiind un pionier în domeniul programării, a lucrat la primul computer comercial din America. De asemenea, ea a inventat primul limbaj de procesare a datelor, FLOW-MATIC, care a condus la dezvoltarea COBOL, unul dintre primele limbaje de programare moderne. Pe lângă contribuțiile pe care le-a adus în domeniul informaticii, Grace Hopper a fost și ofițer în marina militară a Statelor Unite ale Americii.

Ada Lovelace sursa: wikipedia.org

Femeile și limbajele de programare

Mary Kenneth Keller este prima femeie care a obținut un doctorat în informatică. Ea a reușit să răzbată într-o lume dedicată exclusiv bărbaților, fiind singura femeie care a lucrat la limbajul de programare BASIC în cadrul Dartmouth College. Sora Keller credea cu tărie în potențialul computerelor de a facilita accesul la informație, precum și de a promova educația. Considerată a fi ”mama internetului”, Radia Perlman este un model pentru toate femeile care vor să lucreze în domeniul informaticii. Ea a creat algoritmul care stă în spatele spanning-tree protocol, fundația pe care se bazează internetul. Pe lângă acesta, Radia a adus mari contribuții în alte zone de design de rețea prin protocoalele pe care le-a dezvoltat.

Mary Kenneth Keller Sursa: catholicarchives.bc.edu

O altă femeie care a avut contribuții majore în domeniul tehnologiei este Katherine Coleman Goble Johnson. Ea este un matematician contemporan care a lucrat pentru programe spațiale și de aeronautică. Cea mai semnificativă contribuție pentru explorarea spațiului au fost calculele care au ajutat la sincronizarea proiectului Apollo Lunar Lander cu modulul de comandā care orbita în jurul lunii. De asemenea, a calculat nenumărate traiectorii de lansare și de urgență pentru proiectul Mercury. Poate sā pară greu pentru o femeie sā lucreze în domeniul tehnologiei, dar cu multă perseverență și pasiune se poate ajunge la rezultate excelente.

Katherine Coleman Goble Johnson Sursa: albemarle.org

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: