Să încurajăm fetele care aleg domenii STEM

Să încurajăm fetele care aleg domenii STEM

La ce te gândești atunci când îți imaginezi viitorul job? La banii pe care îi poți câștiga sau la pasiunea pe care o poți pune în folosul comunității? Dar dacă ai putea să le combini? Dacă până acum două secole domeniul tehnologic era cumva un tabu în rândul fetelor, astăzi ele încep să-l îmbrățișeze cu pasiune. Da, domeniul tehnologic este unul de viitor și unul în care se câștigă foarte bine, rezultatele apărând imediat.

Cum echilibrăm balanța?

Suntem în secolul 21 și balanța încă înclină în favoarea bărbaților atunci când vine vorba de domeniul tehnologic. Dar putem aduce un echilibru în acest sens, încurajând fetele să aleagă, încă din liceu, domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie și mecanică). Și acest lucru se poate face cel mai bine prin informație, iar astăzi accesul la informație este nelimitat. Trebuie doar să învățăm să folosim acest lucru în avantajul nostru.
Din fericire, din ce în ce mai mulți profesori înțeleg că diferențele de gen nu mai sunt un lucru normal și că fetele pot să își aleagă o carieră în domenii STEM. La nivel mondial, mari companii și chiar instituții publice încep să promoveze integrarea femeilor în domeniul tehnologic. Se fac campanii în acest sens, atât în școli, cât și în companii. Din nefericire, acestea sunt cumva îngreunate de mentalitatea generală a sistemului, care, deși în curs de schimbare, încă prezintă reticențe. Nu este un lucru de neglijat faptul că bărbații apelează, de multe ori, la discriminare atunci când vine vorba de femeile care lucrează în domeniul tehnologic. Acest aspect este cumva unul dintre motivele pentru care fetele se tem să aleagă tehnologia în școală.

Ce putem face?

În primul rând, profesorii sunt cei care pot începe să facă schimbarea. Ei le pot explica fetelor că nu pot rata oportunități doar pentru că un domeniu ”nu este pentru fete”. Această idee pe care societatea încă o promovează, împiedică fetele să urmeze o carieră în domeniul tehnologic. Unele dintre reprezentantele sexului frumos trec însă peste această ”normă” socială și aleg să descopere tainele tehnologiei. Astfel, din ce în ce mai multe fete aleg să studieze domenii STEM. Pe ele ar trebui să le încurajăm nu numai să își continue studiile, ci să și vorbească despre acest lucru. Nu contează dacă nu ești ”cool”. Important este să te simți tu bine cu alegerile tale. Și să spui mai departe despre asta. De aceea, prin proiectul Techovation, încurajăm femeile care deja lucrează în domeniul tehnologiei să fie ambasadori, să le vorbească fetelor despre avantajele alegerii unui astfel de job, să demitizeze credința că locul femeilor nu este în acest domeniu. Poate că un pas important în susținerea fetelor în acest domeniu este chiar acela ca ele să se susțină reciproc. Este important ca ele să se simtă în siguranță lângă oameni care le împărtășesc ideile. De asemenea, interesul legat de tehnologie poate fi cultivat încă de la vârste fragede. Astfel, fetele vor crește știind că alegerea lor a fost una bună și că, indiferent de ceea ce cred unii, ele își pot dezvolta abilitățile și pot face carieră în domeniile STEM.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: