Cum putem preveni efectele adverse ale tehnologiei

Tehnologia este domeniul aflat în centrul societății moderne. Copiii au acces, încă de la vârste fragede, la tablete, telefoane sau laptopuri, mulți părinți părând, mai degrabă, încântați de fascinația pe care cei mici o au pentru tehnologie. Unii oameni aleg, însă, să ignore efectele timpului petrecut în exces în fața monitoarelor.

Tehnologia are, bineînțeles, o suită de avantaje, iar accesul la aceasta încă de la vârste fragede înseamnă progres, cultivarea interesului copilului pentru tehnologie, punerea unor baze pentru viitorul celui mic.

Prin intermediul tehnologiei, copiii își dezvoltă creativitatea și libertatea de expresie, își îmbunătățesc perseverența, își cultivă simțul antreprenorial și chiar își antrenează abilitatea de a găsi singuri soluții, crescând, astfel, gradul de independență. Însă toate acestea se formează doar dacă accesul la tehnologie se petrece într-un mediu controlat.

Dar ce ne facem atunci când nu există o limită de timp pe care copilul îl petrece în fața unui monitor?

Care sunt efectele negative ale tehnologiei în exces și cât de mult pot schimba comportamentul unui copil?

Cum prevenim încetinirea funcțiilor cognitive

Pentru cei mici este crucială dezvoltarea vizuală, motorie și spațială, abilități care pot fi mult întârziate din cauza timpului îndelungat petrecut în fața unui ecran. De aceea, părinții ar trebui să fie foarte atenți și să stabilească o limită de timp în care copii au acces la tehnologie și mai ales să îi supravegheze pe cei mici îndeaproape atunci când vine vorba de folosirea telefonului sau a tabletei. Este bine ca timpul petrecut în compania gadget-urilor să fie unul productiv. Puteți alege jocuri ce antrenează atenția copilului și vederea spațială, jocuri care dezvoltă gândirea critică, dar și creativitatea, jocuri care îi cresc abilitățile STEM. Părinților nu trebuie să le fie teamă să se implice în viața online a copiilor. Din contră, un copil care este susținut de părinte, care este ghidat de acesta și care nu găsește un refugiu în tehnologie, va petrece un timp mai redus în fața ecranelor, învățând, astfel, să fie echilibrat și responsabil.

Cum le distragem atenția copiilor într-un mod sănătos

Radiațiile emise de monitoare pot duce în timp la probleme de focalizare, vedere încețoșată, oboseală a ochilor. Iar acest risc există mai ales la copiii mici ai căror ochi încă sunt în plină dezvoltare și adaptare. Medicii oftalmologi recomandă ca accesul copiilor la telefon sau tabletă să aibă loc pe timpul zilei, deoarece lumina naturală diminuează efectele negative ale monitoarelor asupra ochiului. De asemenea, se pot folosi ecrane speciale care se atașează tabletei sau monitorului și care filtrează lumina albastră, cea mai dăunătoare ochiului uman.

Postura de stat aplecat pe care copiii, dar și tinerii o iau atunci când folosesc telefoane sau tablete, poate fi ușor corectată. Trebuie doar să ai grijă ca, la fiecare 50 de minute, copilul să se ridice de pe scaun și să facă mișcare. Cel mai sănătos ar fi să găsești un echilibru între timpul petrecut afară și timpul petrecut în fața unui monitor.

Cum prevenim efectele fizice negative

Poate greșeala cea mai mare pe care o fac unii dintre tinerii părinți este că încearcă să le distragă atenția copiilor cu ajutorul telefoanelor sau tabletelor.

Există întotdeauna o alternativă sănătoasă la acest lucru. De exemplu, atenția unui copil poate fi foarte ușor captată antrenându-l în activitățile casnice ale părintelui sau prin jocuri senzoriale atractive. Este foarte simplu să îl lași pe copil să te ajute în bucătărie sau să îi dai în loc de telefon, creioane colorate și să creezi o provocare legată de desenat. Trebuie numai să existe voință de ambele părți, iar părinții trebuie să conștientizeze că tehnologia, pe lângă nenumăratele părți pozitive, are și efecte negative atunci când este folosită în exces, iar acestea pot fi contracarate, în primul rând, prin prevenție.

Citește și articolele nostre despre:

Cyberbulling

10 aplicații pe care nu ar trebui să le regăsești în telefonul copilului tau

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: