Augusta Ene, manager Bosch Romania: „Este nevoie de o schimbare de mindset.”

Augusta Ene, manager Bosch Romania:

„Este nevoie de o schimbare de mindset.” #adfabertestimonials

Augusta Ene iubeste sa calatoreasca, sa faca fotografii, dar are si o pasiune pentru plante si flori. Asculta muzica rock si ii place sa mearga la concertele trupelor ei preferate. Toate astea insa in timpul liber, pentru ca zilele ei sunt marcate de luni pana vineri de job-ul din cadrul companiei Bosch Romania. Ce face ea, vei intelege mai bine din video-ul de mai jos. Augusta Ene la TEDxEroilor in 2018

Inceputul

„De mica am fost pasionata de SciFi fapt care vrand-nevrand creeaza si o pasiune pentru technologie. Imediat dupa revolutie, cam pe la 9 ani, am inceput sa iau cursuri de informatica. Cu acea ocazie am dez- si reasamblat prima data un calculator facand primul pas in a deveni un gamer inrait. Viitorul mi-a fost insa marcat de olimpiadele de fizica, care in clasa a 7-a m-au determinat sa ma hotarasc ca acesta este domeniul pe care vreau sa il urmez chiar daca la acel moment nu vedeam prea multe sanse de viitor pentru aceasta profesie. Avand ocazia sa lucrez cu echipamentele din laboratorul de fizica de la scoala, pentru mine fizica a devenit o joaca pentru copii mari. Cand iti vine o idee, cauti sau creezi echipamentul necesar, lucrezi sa o dezvolti, testezi, cauti sa o imbunatatesti – e o joaca de a descoperi si schimba lumea, o groapa de nisip pentru oameni mari. Mai tarziu cand am inceput sa am de a face cu oameni de stiinta din diferite domenii prin colaborari sau conferinte mi-am dat seama ca acolo cu ei, chiar ma simt in lumea mea.

Programarea am inceput-o cu MS-DOS si Pascal, dar pentru mine a fost doar o unealta. La fizica m-a fascinat faptul ca niste “simple” ecuatii matematice pot in final explica si descrie tot ceea ce se intampla in natura, ca sunt niste legi care nu pot fi incalcate dar care, folosite cum trebuie, pot schimba lumea. Intreaga dezvoltare a tehnologiei si civilizatiei noastre se bazeaza pe descoperirile stiintifice care toate au la baza legile fizicii. Si totusi exista inca atatea necunoscute, mistere carea asteapta sa fie dezlegate. Dupa terminarea liceului am plecat pe cont propriu sa studiez fizica la Stuttgart, apoi mi-am luat doctoratul in chimie fizica tot la Stuttgart, cu summa cum laude. Dupa 12 ani petrecuti in domeniul academic, am decis sa trec in industrie pe un domeniu de dezvoltare mai aplicat si anume in productia de semiconductori de la Bosch in Reutlingen. In Germania, atat la universitate cat si la locul de munca, se pune accentul pe studiul individual, fiecare fiind responsabil sa se documenteze si sa invete singur. Abia cand mi-am inceput cariera de management am inceput sa particip la cursuri de dezvoltare pe aceasta directie.”

Prezentul

„Acum sunt manager peste o grupa de data scientisti la Bosch in Cluj. M-am intors in tara in 2015 pentru a fonda aceast grup si a aduce aceste competente aici. Responsabilitatile mele cuprind dezvoltarea oamenilor si a echipei, urmarirea si facilitarea dezvoltarii proiectelor, dezvoltarea relatiilor cu clienti si colaboratori si tot ceea ce tine de administrarea si organizarea grupei de la recrutare si finante pana la marketing. Noi lucram pe o tema foarte noua care este esentiala in a patra revolutie industriala. Data mining pe date industriale este un domeniu nou, care nu aduce doar multe provocari technologice, dar si o schimbare de mindset in industria prelucratoare. Astfel nu doar dezvoltam concepte si solutii noi, dar in acelasi timp contribuim la dezvoltarea intregii infrastructuri IT a fabricilor si a felului in care se lucreaza. Transformarea catre o companie driven nu este una usoara pentru nimeni, iar noi trebuie sa prezentam clar beneficiile dar si provocarile. Intotdeauna este mai greu cand ai de-a face cu oameni si nu cu calculatoare, fiecare are personalitatea si caracterul lui. Munca cu oamenii aduce insa si multa satisfactie atunci cand ii vezi cum se dezvolta. Si la oameni ca si in tehnologie imi este greu sa vad potential nefolosit si sa il ignor. De foarte multe ori spiritul de cercetator, care are la baza curiozitatea, este cel care ma indeamna sa incerc ceva nou, sa perseverez pana descopar rezolvarea … sa vad ce se ascunde dupa urmatorul deal.”

Despre femeile in tehnologie

„In Romania avem un procentaj mare de femei care lucreaza in domenii tehnice comparat mai ales cu vestul Europei. Faptul ca avem si in invatamantul superior tehnic un numar mare de doamne profesoare incurajeaza subtil studentele sa isi continue studiile. Nu simt in Romania o asa mare lipsa de acceptare ca si in Germania de exemplu, unde domeniile tehnice sunt predominant masculine. Acolo atat in domeniul academic cat si in cel privat trebuie sa lupti mult sa fii acceptata si respectata iar ca sa fii promovata este foarte foarte greu. Si in Romania este greu sa fii promovat in functiile de conducere din domeniile tehnice,  mai ales cand e vorba de nivelele de top management. Problema este ca putine femei lupta pentru a ajunge la astfel de pozitii, pur si simplu au alte prioritati, cum ar fi familia sau sufera de sindromul pasivitatii. Foarte multi angajati, nu doar femei, cred ca firma ii va dezvolta si promova si asteapta ca altcineva sa se ocupe de asta, nici macar nu spun ce vor. Este responsabilitatea fiecaruia sa isi stabileasca un tel, sa il comunice si sa il urmareasca. Vor mai trece cateva generatii pana cand sa nu mai existe deloc discriminare, dar tinand cont ca femeile reprezinta cca 50% din populatie, nu cred ca isi va mai putea nimeni permite sa renunte la potentialul ascuns acolo. Din pacate si rolurile model pentru femei pe care le promulga mass media si mediile de socializare nu indeamna catre studiu sau catre domeniile tehnice. Atata timp cat mediocritatea este promovata si femeia este obiectificata, intreaga societate va avea de suferit. Este nevoie de o schimbare de mindset. Femeile si barbatii nu sunt egali, suntem foarte diferiti, fiecare cu punctele lui forte asa cum suntem si ca indivizi. Noi nu ar trebui sa concuram unii cu altii, ci sa ne compensam reciproc si sa invatam sa cooperam mai mult. La noi insa sa predica inca din scoala individualismul si nu munca in echipa. Femeile care intra in domeniile tehnice vor avea nevoie de curaj si incredere dar si de rabdare, perseverenta si modestie. Nu doar competentele tehnice conteaza, ci si skillurile soft. Programele de mentorat ar putea fi benefice. Exista foarte multe seminarii motivationale, de leadership, de antreprenoriat, asa incat asteptarile fiecaruia de la el insusi si de la societate devin nerealiste. De aceea un mentor ar putea facilita reajustarea la contextul realitatii in care traim.”

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: