”Fericirea nu vine din ceea ce obținem, ci din ceea ce dăruim”

Care este motivul pentru care oamenii donează, fie că e vorba de timpul lor, de bani sau de cunoștințe profesionale? Întreabă-ți prietenii din jur și vei descoperi că fiecare are alt răspuns. Vei afla că unii se implică mai mult, alții mai puțin, dar orice gest ori sumă contează – picăturile sunt cele care fac întregul! Întrebarea i-a impulsionat pe oamenii de știință să realizeze studii despre generozitate, despre motive și efecte ale actelor de binefacere. Concluziile au relevat o legătură directă cu nivelul de fericire al celor care donează, precum și o serie de rațiuni care impulsionează oamenii să se implice în acte de caritate. Astfel s-a născut o listă a celor mai des întâlnite temeiuri ale generozității:

Experiența similară

Oamenii care au trecut prin situații critice donează pentru a-i ajuta pe cei care se află într-o situație similară, fie că e vorba de o problemă de sănătate sau de lipsuri materiale.

Cunoașterea directă

Cei care donează cunosc persoana, cauza sau organizația pentru care donează, iar asta îi face să se simtă datori să intervină pentru a ajuta.

Importanța cauzei

Cei care donează sunt motivați să contribuie la schimbarea în bine a unei situații pe care o cunosc sau prin care au trecut (spre exemplu: un sistem de educație dezamăgitor, pe care speră să îl poată schimba prin ajutorul lor, pentru generațiile viitoare; instituirea unei burse de studiu pentru copii fără posibilități sau pentru tineri talentați).

Impactul binelui în societate

Există companii mari (precum Google, Microsoft, Coca-Cola și altele) care se implică în mod constant în campanii de binefacere. Una dintre modalitățile prin care fac asta este de a dubla suma finală adunată din donații făcute de persoane fizice. Astfel, sunt situații când companiile și-au încurajat angajații să doneze pentru o cauză și au dublat suma totală strânsă – ori au acoperit restul sumei până la totalul final necesar susținerii cauzei. Un asemenea gest impulsionează și mai multă lume să doneze. Chiar dacă legislația ce vizează sponsorizarea în România poate fi considerabil îmbunătățită, totuși, și companiile autohtone aleg să doneze pentru cauze umanitare ori să sponsorizeze evenimente, procese educaționale, culturale sau artistice sau cu impact social.

Transparența cheltuirii banilor

Un stimulent important este și cunoașterea modului în care banii donați vor fi cheltuiți pentru a ajuta. Poate cel mai potrivit exemplu în acest sens este campania de strângere de fonduri pentru construirea primului spital oncologic pentru copii din România: construcția este deja în lucru și fiecare donator (sau persoană interesată să doneze) poate urmări evoluția proiectului.

Dorința de a ajuta

Mulți oameni își doresc să se simtă utili ori pur și simplu să ajute și să se bucure de validarea socială care însoțește actul de generozitate. Pentru alții, ajutorul reprezintă o modalitate de a face parte concret dintr-o comunitate vie, în permanentă evoluție. Sentimentul acesta de apartenență impulsionează donațiile sau voluntariatul.

La nivel mondial… există date exacte despre aproape 2.000 de oameni care donează anual cel puțin un milion de dolari (sau euro, sau lire) din averile lor personale, pentru diverse cauze. Dar este posibil ca numărul lor să fie mai mare, pentru că unii pur și simplu doresc să rămână anonimi. Într-un interviu acordat acum doi ani, unul dintre acești mari filantropi spunea: ”Afacerea mea a fost de succes tocmai pentru că am donat.” Explicația lui este cât se poate de simplă: dăruind, devii o persoană mai bună, iar cei din jurul tău sunt mai motivați să lucreze cu tine; când ești implicat social și faci acte de caritate, oamenii au mai multă încredere în tine și te apreciază; cunoști tot felul de oameni care te ajută să te dezvolți personal. Și, mai mult decât orice, a dărui îți aduce fericire. Exact așa cum au remarcat și oamenii de știință care au studiat fenomenul și au descoperit că generozitatea produce un surplus de endorfine și serotonină în creierul nostru – adică acele substanțe responsabile cu senzația de fericire.

Distribuie postarea

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie:

ro_RORomanian