Premiul Nobel pentru Fizică

Femeile și fizica

– după 55 de ani a câștigat, din nou, de o femeie

Premiul Nobel pentru Fizică

Trei femei au avut șansa să câștige Premiul Nobel pentru fizică de-a lungul timpului. Premiul atât de râvnit le-a fost refuzat multor cercetători, doar pentru că erau femei. Totuși, în decurs de 117 ani, trei temerare au reușit să întreacă toți bărbații care concurau pentru premiu. A fost greu, a implicat multă muncă, dar, într-un final, meritul lor a fost recunoscut și cele trei au fost recompensate cu cea mai mare distincție din domeniul cercetării.

115 ani de istorie

Marie Curie a fost prima femeie cercetător care a primit Premiul Nobel pentru descoperirile sale. În 1903, cariera ei a fost încununată cu distinsul Premiu Nobel în fizică. Acesta i-a fost acordat pentru descoperirile ei legate de domeniul radioactivității. De asemenea, Marie Curie este singura femeie din istorie care a primit de două ori premiul, cel de-al doilea fiind pentru descoperiri în domeniul chimiei. De atunci au trecut 60 de ani până când o altă femeie a devenit laureata Premiului Nobel pentru fizică. Maria Goeppert-Mayer, fiziciană de origine germană, a fost recompensată pentru descoperirile ei în fizica nucleară. Deși, la început, a fost privită cu scepticism de către colegi, Maria a găsit la Chicago oportunitatea de a lucra cu adevărat în domeniul care a consacrat-o. În 2018, Premiul Nobel pentru fizică ajunge din nou la o reprezentantă a sexului frumos. Deși premiul a fost oferit unei echipe formate din 3 membrii, Donna Strickland a intrat în istorie ca fiind ce-a de-a treia femeie din istorie care a primit râvnitul trofeu.

Discriminare sau egalitate

Premiul a venit numai la câteva zile după ce un cercetător de la institutul CERN a declarat că femeile nu au avut nicio contribuție în domeniul fizicii. Totuși, Donna Strickland spune că bărbații din jurul ei au tratat-o mereu ca pe egalul lor și nu au făcut-o nicio clipă să se simtă mai prejos decât ei. Arthur Ashkin și Gerard Mouru sunt cei cu care Donna împarte Premiul Nobel pentru fizică în 2018. Astfel, Arthur Ahkin este premiat pentru invenția pensetei optice și folosirea acesteia în sistemele biologice, iar Donna Strickland și Gerard Mourou sunt recompensați pentru metoda lor inovativă de a genera pulsuri optice ultra scurte și de intensitate mare. Tehnica inventată de ei, numită amplificarea pulsului, va ajuta medicii care fac operații de corectare a vederii.

Femeile și fizica

De-a lungul timpului, Premiul Nobel le-a fost refuzat multor femei care au făcut descoperiri revoluționare. Totuși, se pare că anul 2018 este anul în care facem un pas mai aproape spre recunoașterea muncii reprezentantelor sexului frumos. Tot anul acesta, Jocelyn Bell-Burnell a primit premiul pentru descoperiri fundamentale în domeniul fizicii, după ce conducătorul tezei ei a primit în 1974, pe nedrept, după ce și-a însușit munca ei, Premiul Nobel pentru descoperirea primului pulsar. Acesta a fost catalogat drept cel mai sexist gest din istoria recentă a Premiului Nobel. Dr. Strickland spune că ea va susține tinerii care vor să studieze domeniul fizicii și că s-ar bucura să vadă cât mai multe fete care trec peste barierele de gen și aleg să lucreze în cercetare. Mai ales acum, când recunoașterea meritelor se face corect și nu ținând cont de gen.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: