Parenting modern în China

Aparține viitorul inteligenței artificiale? Oare subiectele filmelor SF devin realitate? Despre China se știe că este cu mult înaintea celorlalte țări în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei și a roboticii. Primii roboți cu inteligență artificială au fost dezvoltați în această țară care continuă să ne uimească, în fiecare zi, cu progresele pe care le face în acest domeniu.

Educatorii viitorului

În aproape 600 de grădinițe din China a fost deja implementată inteligența artificială în procesul de predare. Roboțeii Keeko care se mișcă cu ajutorul a două roți micuțe și care au încorporați senzori și o cameră frontală, îi provoacă pe micuți cu întrebări și îi învață cum să rezolve probleme simple. Atunci când primesc răspunsurile din partea elevilor, roboțeii Keeko reacționează în consecință și afișează o față bucuroasă. Unii dintre roboți au fost dezvoltați astfel încât să spună povești interactive sau să îi integreze pe copii în procesul de predare prin jocuri și metode de rezolvare a problemelor. Copiii se atașează imediat de roboțelul cu față rotundă și roți și, astfel, procesul de predare devine mult mai ușor și distractiv.

Roboțelul bonă

Roboțeii special concepuți pentru copiii aflați în stadiul de dezvoltare timpurie, acaparează din ce în ce mai mult piața. Părinții sunt încântați de aceste produse, iar copiii se atașează foarte repede de noii lor prieteni. Momentan, China este într-un boom în ceea ce privește roboții destinați educației. BeanQ este un bot care are forma unei boabe de fasole și care poate conversa cu copilul prin fraze scurte și diferite emoticoane afișate pe ecranul ce îi ține loc de față. BeanQ  a fost conceput ca un educator timpuriu care preia din sarcinile părinților și care, practic, este un fel de bonă pentru copii. Concret, copilul petrece timp în compania roboțelului, învață lucruri noi, se distrează. BeanQ este prietenul de acasă al celui mic. Botul are chiar și o cameră integrată și un display generos, care îi ajută pe părinți să își vadă copilul prin apel video, atunci când aceștia nu pot ajunge acasă la timp. BeanQ nu este o bonă cu normă întreagă. Copilul are nevoie și de supravegherea unui adult. Roboțelul este, mai degrabă, un educator.

Inteligența Artificială preia controlul

Unii specialiști, precum și oameni de rând, și-au pus întrebarea dacă IA nu este prea mult pentru cei mici. A apărut problema intimității și chiar a efectelor pe care roboții le pot avea asupra dezvoltării copiilor. Totuși, mulți părinți aleg să recurgă la această variantă, fiind mulțumiți de ceea ce robotica le oferă copiilor lor. Suntem încă departe de era în care inteligența artificială va fi integrată complet la toate nivelele. Un lucru este însă sigur: domeniul roboticii evoluează cu pași repezi și acaparează din ce în ce mai multe domenii.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: