„The Girls Code – Breaking Barriers”: Adfaber.org lansează programul de inspirație și mentorat pentru fete în tehnologie

Suntem mândri să anunțăm lansarea oficială a programului „The Girls Code – Breaking Barriers”, o inițiativă dedicată sprijinirii și încurajării fetelor în tehnologie. Programul este organizat de Asociația Adfaber, sprijinit de Google și reprezintă un pas important în înlăturarea prejudecăților și promovarea diversității în domeniul IT.

Cu un focus clar asupra dezvoltării abilităților de programare și leadership, „The Girls Code – Breaking Barriers” își propune să inspire și să sprijine fetele în dezvoltarea lor în tehnologie. 

“Programul The Girls Code este o continuare firească a eforturilor noastre de a încuraja mai multe fete să urmeze o carieră în domeniul tehnologiei. Ulterior identificării cauzelor pentru care în România momentan sunt doar 21% tinere care studiaza informatica, ne propunem să venim cu soluții practice și să le încurajăm să urmeze o carieră în acest domeniu. Astfel, împreună cu Asociația Adfaber vom construi în perioada următoare o rețea de suport puternică pentru fetele pasionate de tehnologie din România, cu oportunități aplicate de învățare.”, a declarat Veronica Gebhardt, Program Manager pe zona de educație, Google.

17% dintre fetele din România cred că Informatica este percepută adesea ca fiind o materie izolată și nu o abilitate de dezvoltat.

În cadrul studiului comandat de Google în 2023 (goo.gle/CSBarriersReport) pentru a înțelege barierele care împiedică fetele din Europa să aleagă informatica la școală și în învățământul superior, s-au identificat șase bariere critice care au un impact direct sau indirect asupra alegerii domeniului IT de către fete:

  • Informatica este adesea percepută mai degrabă ca un subiect izolat decât o abilitate pe care să o dezvolți: 17% dintre fetele din România simt că înțeleg Informatica.
  • Nu există suficiente modele de urmat cu care să se identifice, ceea ce lasă tinerele să se bazeze pe stereotipurile din media pentru a-și forma percepții despre Informatică: 24% dintre studentele/elevele din România interesate de Informatică își doresc „mai multe modele de urmat cu care să se identifice pe rețelele de socializare”.
  • Lipsa de sprijin pentru profesorii de Informatică, precum și a unui suport adecvat de curs, au un impact direct asupra implicării elevilor în acest domeniu. 
  • Există o decuplare între ceea ce învață elevii la școală și cum arată Informatica în viața lor de zi cu zi. În studiul Informaticii, fetele din România erau cel mai entuziasmate de: design grafic (49%), animație (47%), design web (47%).
  • Părinții nu sunt apropiați de învățarea Informaticii: doar 12% dintre fetele din România spun că studierea Informaticii i-ar face mândri pe membrii familiei lor.
  • Rețelele de prieteni și cunoștințe nu oferă destul imbold pentru studiul informaticii: 20% dintre elevele/studentele din România spun că dacă „mai mulți dintre prietenii mei ar face asta” ar avea mai multă încredere în capacitatea lor de a învăța informatică.

Cine sunt beneficiarii programului „The Girls Code – Breaking Barriers”

Unul dintre punctele centrale ale programului vizează formarea a 50 de fete cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani în domeniul programării și al leadershipului. Aceste fete vor deveni ulterior formatori și ambasadori în școlile lor, transmițând cunoștințele și pasiunea lor către alte fete. Ele vor fi, de asemenea, implicate activ în programele organizației noastre, unde vor avea oportunitatea să învețe practic și să preia roluri reale care le vor dezvolta abilitățile.

Programul va include, de asemenea, evenimente și ateliere speciale pentru părinți și copii, unde aceștia vor avea șansa de a învăța alături de fiicele lor și de a înțelege mai bine importanța tehnologiei în lumea modernă. Adfaber.org susține acest efort prin furnizarea de resurse și expertiză, contribuind astfel la creșterea numărului de fete interesate și implicate în tehnologie.

Programul vizează și colaborarea cu profesori din școlile unde programul este implementat, oferindu-le resurse și sprijin pentru a facilita programul în școlile lor.

Lansarea oficială a programului „The Girls Code – Breaking Barriers”

Lansarea oficială a programului „The Girls Code – Breaking Barriers” a avut loc astăzi, 22 noiembrie 2023, în cadrul unui eveniment la care au participat experți și lideri în tehnologie, care au discutat despre importanța implicării fetelor în acest domeniu și au împărtășit idei și perspective despre ce putem face separat și împreună să reversăm cifrele din studiu, dar și stereotipurile actuale.

„Plecăm la drum cu un proiect nou. Ne asumăm rolul de a crea o comunitate, acea comunitate de fete care este inspirată de eleve de vârsta voastră. Ne dorim să ducem acest proiect și în acele medii defavorizate unde există o barieră. Elevele vor avea acces la cursuri de programare, un program de mentorat, o să beneficieze de ateliere de inteligență artificială pentru că e cuvântul cheie al dezvoltării societății. Și sper ca la finalul anului să ne prezentăm în fața dumneavoastră și să arătăm ce au reușit să construiască fetele în doar câteva luni.” a declarat Alin Chiriac, fondatorul Asociației Adfaber.

„Ne putem concentra pe formarea inițială și continuă a femeilor în ICT. Empatia caracteristică fetelor și femeilor de regulă ne duce înspre profesii care ajută societatea și trebuie să facem mai clar în ce măsură tehnologia ne schimbă viața în bine.” a declarat doamna Ligia Deca, Ministrul Educației din România.

Pentru mai multe informații despre program și pentru a afla cum puteți fi implicați, vă invităm să accesați website-ul adfaber.org/breaking-barriers.

Despre ADFABER, organizatorul proiectului: 

ADFABER.org este organizația nonprofit care ajută elevii și profesorii din școlile de stat să își dezvolte abilitățile digitale. Organizează anual proiecte care contribuie la adoptarea tehnologiei în procesul educațional și contribuie la formarea elevilor în domenii IT.

Distribuie postarea

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie:

ro_RORomanian