Rosemarie Nicolae, Project Manager Bosch Romania: „diversitatea aduce doar avantaje”

Rosemarie Nicolae, Project Manager Bosch Romania:

„diversitatea aduce doar avantaje” #adfabertestimonials

Rosemarie Nicolae crede ca motivatia de a merge mai departe tine de felul de a fi al fiecaruia, de obiectivele pe care si le seteaza, organizare, bucuria reusitei si ambitia de a nu ceda, de a se adapta continuu procesului in care este implicat. A crescut cu exemplului lui Marie Curie si spune despre ea ca ii plac drumetiile pe munte, fotografia, muzica rock si ciocolata. Iubeste animalele. Ii place sa petreaca timpul cu prietenii si sa dezvolte relatii bazate pe incredere. Zi de zi incearca sa fie un om mai bun.

Inceputul

„De cand ma stiu am fost atrasa de partea tehnica. Cum orice sofer de Dacie trebuie sa fie si un pic mecanic, imi ajutam tatal la orice proiect de reparatie al masinii familiei. Il insoteam deseori la munca (in perioada dinainte de 1989, sambetele si duminicile deseori se lucrau), in Santierul Naval Constanta; eram de-a dreptul fascinata de tot ce se intampla acolo. Furnicar. Precizie. Maretie. Ulterior la scoala am fost atrasa de chimie si partea experimentala reprezenta pentru mine o adevarata incantare: deveneam magician. Schimbam materie! Se intamplau lucruri! O adevarata pasiune! Am devenit olimpica national si am reusit sa ajung printre cei mai buni elevi – chimisti. A urmat Facultatea de Chimie si cum deja stiam multe din timpul liceului, am considerat ca pot mai mult. Am facut si a doua facultate in paralel: Biologie – sectia de Biochimie. Nu mai aveam timp de nimic dar mi se parea totul minunat. Asa arata pasiunea, ma gandesc acum. Esential este sa fii expus la un mediu tehnic si sa iti placa, sa fii atras. Totul vine din interior. Nu ai cum sa performezi daca nu exista curiozitate, indemanare, un anumit mod de a gandi. M-a fascinat faptul ca totul are o explicatie, totul este logic, ca a gasi solutii este doar o chestiune de timp si de dedicare. E un fel de a fi. Nu exista plictiseala.

Ce m-a speriat? Ce sperie mereu: cu cat stii mai multe iti dai seama ca stii putin. E un fel de respect pe care trebuie sa il dezvolti fata de ceilalti si fata de stiinta. Si mai e ceva ce sperie un pic si in acelasi timp da multe sperante: marile descoperiri au fost de multe ori greseli, corect intelese si administrate. Chimia m-a format. E un mod de a gandi, chimia nu este matematica. Daca 1+1 dau mereu 2, in chimie A+B pot da C, D sau Z. Asa e de fapt viata. Trebuie sa tinem cont de circumstante. Totul trebuie luat in considerare, vazut intregul context. Asta m-a ajutat. Sa gandesc flexibil, sa inteleg ca din orice “rau” pot obtine un bine. Si ca nu exista nu se poate. Dupa scoala am facut vanzari si, aproape mereu, tehnice. Tocmai pentru ca imi placea sa abordez proiecte, sa inteleg nevoile clientului (cateodata cand nici el nu le intelege) si sa misc lucruri. Am coordonat ca sef de proiect un department de cercetare-dezvoltare pentru produse din industria materialelor de constructii (produse chimice – vopsea). Combinatia chimie – vanzari m-a ajutat sa dezvolt, alaturi de colegii mei, solutii si produse ce ne-au facut lider de piata pe acel segment.”

Prezentul

„In familia Bosch am intrat in departamentul Scule electrice. Domeniu tehnic. Am fost responsabila de vanzarile pe canalul de distributie traditional, reprezentat de distribuitorii din intreaga tara. Ulterior am preluat, pentru Regiunea Adria, dezvoltarea noilor concepte de vanzari. In prezent sunt Project Manager – Cross Selling. Conceptul de Cross Selling se bazeaza pe colaborarea la proiectele mari a mai multor departamente din cadrul Bosch. Practic trebuie sa ne asiguram ca oferim clientilor nostri o solutie completa Bosch, ca desi avem mai multe departamente, functionam ca un tot unitar. Be 1 Bosch. Rolul meu este de a ma asigura ca toate proiectele mari sunt abordate de catre toate departamentele Bosch, sa ma asigur ca exista comunicarea intre departamente si ca se colaboreaza intr-un mod eficient. Sa accesam piete noi, sa castigam clienti si proiecte noi, sa fim cat mai performanti si eficienti.”

Despre femeile in tehnologie

„Cred ca Romania este un caz foarte fericit. Comunismul, in ciuda tuturor lucrurilor negative aduse, a permis femeii sa se dezvolte egal barbatilor din punct de vedere profesional. Trebuia sa produca egal barbatului pentru societate. Eu asa am fost crescuta, educata de parintii mei, de profesorii mei. Acum exista concepte in majoritatea companiilor mari bazate pe egalitatea de sanse. Vad in jurul meu multe femei puternice, adevarate profesioniste. Dar va exista mereu o balanta pe care o femeie trebuie sa o pastreze in echilibru: familia si cariera. Exista presiunea in a alege si cateodata exista nesustinerea familiei sau a companiei. Eu zic ca valoarea tine de munca, de abilitatile personale innascute si nu numai. Trebuie sa intelegem ca diversitatea aduce doar avantaje. Nu va fi usor sa schimbam mentalitati, dar in primul rand trebuie sa credem cu tarie ca vom reusi. Fiecare dintre noi poate schimba ceva si poate fi un model pentru ceilalti. Lucruri marunte. Lucruri marete.”

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: