Pandemia scoate la iveală latura șireată a copiilor: aplicații interzise, telefoane de unică folosință

Aplicatii-mobil

Pandemia scoate la iveală latura șireată a copiilor: aplicații interzise, telefoane de unică folosință.

Izolați din punct de vedere social și plictisiți, copiii găsesc căi de a trece de controlul parental de pe dispozitive; experții spun că părinții abordează greșit situația.

Amy Rivers suspecta că ceva este în neregulă cu fiul ei de 14 ani când acesta a început să doarmă până mai târziu decât de obicei. A presupus că se juca noaptea pe Nintendo Switch, însă mai târziu a observat că vechiul ei iPhone lipsea.

Într-o noapte a intrat în camera lui și a văzut că băiatul ascundea ceva sub plapumă. Era vechiul ei telefon, care încă funcționa cu Wi-Fi. Fiul ei crease un nou Apple ID pentru a avea acces fără restricții la Snapchat și pentru a descărca aplicații care să-l ajute să-și facă noi prieteni acolo. „Erau sute de copii care comunicau la 2 noaptea și spuneau lucruri complet nepotrivite”, spune ea.

L-a întrebat de ce se furișează. I-a răspuns că se simte singur.

Copiii au fost mereu cu un pas în fata parinților când vine vorba de tehnologie, însă acest lucru s-a accentuat în timpul pandemiei coronavirus, când se luptă cu timpul liber și izolarea socială. Părinții au povestit despre copii de 6 ani care se trezesc în mijlocul nopții pentru a vedea seriale sau a se juca pe dispozitivele adulților. O mamă spune că a trebui să ascundă telecomanda și dispozitivele electronice din casă înainte de culcare.

Experții sunt de părere că ar fi de folos ca părinții să se implice în jocurile și experiențele sociale ale copiilor. Astfel, pot înțelege mai bine ce îi motivează, iar pentru copii devine mai greu să se furișeze.

Un subiect de interes pe un grup de Facebook al companiei de monitorizare online Bark este utilizarea telefoanelor „de unică folosință” de către adolescenți. În timpul carantinei, compania a observat o creștere de 10% în alertele primite de părinți pentru profilele de social-media create de copii.

O mama spune că, înainte de pandemie, își mai prindea ocazional băiatul treaz la ore târzii, jucându-se pe calculator, însă programul lui încărcat de școală și sporturi nu îi oferea prea mult timp de pierdut online.

Mama afirmă că niciodată nu i-a plăcut Snapchat din cauza conținutului inadecvat pe care l-a văzut pe contul lui, chiar dacă era vorba doar de 15 minute de utilizare a aplicației pe zi. După ce l-a prins cu telefonul vechi, i-a spus că are voie să le trimită un snap prietenilor cu care comunica și să îi anunțe că va părăsi aplicația și pot discuta prin sms.

O alta mama a blocat Youtube pe laptopul fiicei ei de 8 ani,, și a setat ora 21 ca oră de stingere prin contul de Google Family Link. Dar când soțul ei a venit recent acasă din tura de noapte și a intrat în camera fetei, a văzut-o dormind lângă laptopul aprins. Fetița descoperise că dacă intră pe laptop ca „guest” în loc să folosească propriul cont, poate scăpa de controlul parental. (utilizatorii laptopului pot dezactiva accesul de tip „guest”.)

Fetița le-a spus părinților că se uita la show-uri de gătit până târziu.

Experții spun că e de înțeles că cei mici au devenit așa de șireți cu tehnologia. Mai mult decât atât, părinții sunt vinovați parțial.

Cred că principala problemă care exista încă înaintea pandemiei este că am abordat greșit timpul petrecut online de copii. Este un obicei care ne-a rămas din tinerețe, când ni se spunea că televizorul prostește.” spune Michael Rich, directorul Centrului Media și pentru Sănătatea Copilului de la Spitalul de Copii din Boston. „Am văzut tehnologia ca fiind greșită sau corectă, bună sau rea. Trebuie să fim conștienți de ce fac copiii online și să îi învățăm cum să folosească tehnologia într-un mod eficient, nu să fim detectivi și să-i controlăm și să le interzicem ce sa facă, pentru că se vor revolta în mod natural.

Cum pot părinții să facă asta? Dr. Rich și alți experți afirmă că secretul este să utilizăm tehnologia alături de copiii noștri. Iată câteva trucuri:

Fii tu elevul. Primul instinct când cei mici ne spun că vor să joace un anumit joc sau să folosească o aplicație este să spunem nu – și să luăm dispozitivul dacă descarcă ceva fără permisiunea noastră. Dr. Rich și alți experți spun că asta nu îi va face pe copii decât să caute alte modalități de acces. În schimb, părinții ar trebui să joace respectivul joc sau să exploreze aplicația alături de copil, lăsându-l să-i explice cum funcționează și de ce e important. S-ar putea să afli că ei se joacă acel joc cu împușcături (cu care tu nu ești de acord) nu pentru că le plac împușcăturile ci pentru că asta se joacă și prietenii lor.

Învață-i să gândească critic. Când ai înțeles jocul sau aplicația, poți discuta cu cel mic despre ce te îngrijorează, cum ar fi comentariile inadecvate ale altor jucători sau violența, întrebându-ți copilul cum îl fac acele lucruri să se simtă. Experții spun că discuțiile prietenoase cu copilul despre ceea ce experimentați împreună îi ajută să-și dezvolte gândirea critică. Obiectivul: când copilul tău va vrea o nouă aplicație/un nou joc, va veni la tine în loc să se furișeze de teamă că vei spune nu.

Sugerează alternative. Dacă încă nu ești de acord cu jocul sau aplicația, Dr. Rich spune că îi poți sugera alta care să îi ofere aceleași beneficii. Dacă îl atrage lucrul în echipă și socializarea, sugerează un joc de baschet online unde copiii pot forma o echipă. Îți poți încuraja copilul să fie el liderul și să-și convingă prietenii să încerce un nou joc împreună.

Oferă-i câte puțin. Dacă lași un tort întreg într-o cameră cu un copil, tortul s-ar putea să dispară și copilului s-ar putea să i se facă rău. Mai bine îi oferi o felie. Același principiu poate fi aplicat tehnologiei. O altă mama relatează cum fiica ei de 13 ani voia TikTok pentru a fi la curent cu videoclipurile din trending atunci când povestește cu prietenele ei. În loc să îi dea voie să-și descarce aplicația, mama a instalat-o pe propriul telefon pentru a se putea uita împreună.

Cu cât te împotrivești mai tare, cu atât îți îndepărtezi copilul mai mult”, a spus ea. „Asta nu înseamnă că renunți la toate regulile și îi lași să facă orice vor.

Sursa: https://www-wsj-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.wsj.com/amp/articles/pandemic-brings-out-kids-sneaky-side-forbidden-apps-burner-phones-11591695001

Citește și: 5 cele mai des întâlnite pericole în mediul online. Sunt copiii în siguranță pe internet?

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: