Cum poți să îți dai seama dacă o știre este falsă sau reală

Este vineri seara iar tu dai scroll pe Facebook. Vezi o știre revoltătoare care te afectează și pe tine și pe cei dragi. Un prim impuls pentru mulți când văd o astfel de știre este să dea share, să discute despre, să îi anunțe pe toți cei apropiați de marea problemă aflată de pe internet. Dar câți sunt cei care știu să identifice o știre falsă de una reală? Te numeri printre ei? Citește acest articol și descoperă cum poți să stai departe de capcana fake news.

Ce înseamnă de fapt fake news  

Știrile false se simt cel mai bine pe rețelele de socializare. Acolo sunt distribuite imediat și ajung în timp record la un număr mare de persoane. Însă ceea ce numim fake news nu înseamnă întotdeauna informații care nu sunt reale, motiv pentru care termenul nu este clar definit. 

Informații catalogate drept fake news:

  • informații false prezentate ca fiind știri,
  • informații care conțin greșeli neintenționate,
  • clickbait-urile – acele știri cu titluri înselătoare,
  • glumele înțelese greșit.

Lista poate include orice informație alterată în diferite moduri sau incompletă, distribuită cu scopul de a manipula oamenii. Unele știri se dovedesc a fi create pentru a pune într-o lumină mai puțin bună persoane importante. Altele pot avea informații adevărate, dar fără un context relevant sau fără date complete, tot pot fi considerate cel puțin înșelătoare. 

Câți oameni au încredere în știrile din online

În materie de știri false prezentate la televizor, Statistica.com spune că 51% dintre consumatori la nivel global au văzut informații false pe micile ecrane. 

Conform scriitorului Bogdan Oprea, 37% dintre cetățenii europeni spun că întâlnesc în fiecare zi conținut fake news, iar 39% dintre români spun că au încredere în știrile pe care le văd pe rețelele de socializare.

Statisticile sunt îngrijorătoare, iar dacă te întrebi ce putere pot să aibă știrile false îți spunem că:

  • vânzările pentru sarea de himalaya au crescut doar pentru că informațiile despre această sare nu prea au fost prezentate în comparație cu o sare normală și nici nu au fost complete,
  • numele lui Donald Trump a apărut în atât de multe știri false încât cu greu se poate afla ce este adevărat și ce nu.

Acestea sunt doar două exemple prin care poți să vezi că soarta unei țări sau vânzările unui produs pot fi influențate de știri false sau incomplete. 

În video-ul de mai jos, Bogdan Oprea a oferit pentru comunitatea Adfaber informații pe care trebuie să le ai în vedere ori de câte ori te uiți la știri sau pe rețelele de socializare. Te vor ajuta să nu te numeri printre cei care cad în capcanele știrilor false.

Cum identifici fake news

În primul rând este important să înțelegi că nu tot ce este distribuit este adevărat, complet sau pus în context și că trebuie să verifici înainte de a spune și altora informațiile pe care le-ai văzut sau citit.

  • Verifică sursa – o recunoști, este credbilă?
  • Citește întreaga știre – titlurile sunt adesea capcane și nu prezintă întreaga informație. Asigură-te că titlul nu te-a păcălit.
  • Verifică informația accesând și alte surse.
  • Verifică-te și pe tine. Poate propriile valori te fac să interpretezi greșit un mesaj. 

Într-o lume în care știrile circulă cu viteza luminii, este bine să faci un pas în spate și să analizezi cu atenție ce citești. Chiar și când autorul este bine intenționat, o știre reală se poate transforma într-o știre falsă atunci când informațiile nu sunt complete.

Share the post

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Read more...


We bring education closer to technology

Learn about the projects we run out of love for technology:

en_USEnglish