De ce elevii își doresc prezența tehnologiei la ore?

copiii si tehnologia

Importanța tehnologiei în educație este dată, fără îndoială, de capacitatea de a ajunge la mai mulți elevi într-un mod mai eficient. La urma urmei, tehnologia se află peste tot în jurul nostru și nu încetează să-și diversifice și să-și lărgească modurile de utilizare, așa că nu o putem ignora, prezența tehnologiei la ore va deveni tot mai importantă.

Deși mulți preferă să apeleze în continuare la metodele tradiționale de predare, posibilitățile care apar odată cu acceptarea tehnologiei sunt numeroase. Una dintre primele consecințe este acela că accesul la educație a crescut considerabil incluzând numeroase stiluri de învățare,  dar și de opțiuni de subiecte pentru studiu. 

Chiar dacă nu ești elev sau nu lucrezi în domeniul educației, este crucial să conștientizezi importanța tehnologiei în educație.

Pentru a folosi la potențial maxim instrumentele oferite de tehnologie, profesorii trebuie să pornească în primul rând de la întrebarea „de ce elevii își doresc prezența tehnologiei la ore?” și nu doar de ce ar avea nevoie de ea. Tehnologia îi poate ajuta pe cei care predau să monitorizeze progresul individual al elevilor și chiar să-și planifice lecția într-un mod inovativ. Iar elevii care învață cu ajutorul tehnologiei pot deprinde un set de abilități care îi va ajuta în viitoarele lor cariere.

Mai jos vom detalia câteva dintre avantajele oferite de folosirea tehnologiei în educație: 

1. Simplifică accesul la anumite resurse educaționale

Elevii se bazează deja pe tehnologie în viața de zi cu zi, de ce să nu o integreze și la școală? Copiii folosesc adesea telefonul și tableta în afara orelor, așa că ar trebui să le încredințăm responsabilitatea de a le folosi și la școală. Există chiar păreri care spun că folosirea unui device cunoscut în timpul învățării îi determină pe elevi să se implice mai mult. 

2. Îmbunătățește experiența de învățare 

Încorporând tehnologii moderne precum inteligența artificială, de exemplu, profesorii pot gândi lecții mult mai inovative și mai creative pentru a menține atenția elevilor pe tot parcursul orei. În plus, pe măsură ce noi metode de predare se dezvoltă, crește și nevoia de profesioniști specializați în ele, atât în domeniul educației cât și în afara lui. Deci cu cât iei contact mai repede cu aceste tehnologii, cu atât mai bine. 

3. Fiecare elev poate învăța în ritmul propriu

Tehnologia poate crește abilitatea de învățare individuală, depășind astfel anumite bariere în predare. Permite educația online, învățarea la distanță și accesul la informații la zi. Deoarece fiecare elev interpretează diferit informațiile primite de la profesor, tehnologia le dă ocazia să caute mai multe date despre subiectele pe care le găsesc mai greu de învățat.

4. Tehnologia îi pregătește pe elevi pentru viitoarele lor cariere

După cum știm, tehnologia este folosită la scară largă în multe profesii și multe domenii de activitate. Prezența tehnologiei la ore îi poate ajuta pe elevi să se simtă mai relaxați atunci când se apropie de începutul carierei lor. Poate crește de asemenea interacțiunea dintre elevi deoarece încurajează colaborarea și stiluri diverse de învățare (lucru în echipă, de exemplu).

5. Elevii o cer

Mulți copii se simt în largul lor cu tehnologia de la o vârstă foarte fragedă. Iar atunci când idei sau subiecte noi le sunt prezentate folosind instrumente pe care ei deja le stăpânesc, încrederea lor în propriile abilități de învățare crește. Astfel, elevii pot chiar să se simtă suficient de curajoși încât să le ofere ajutorul și altor colegi de clasă. 

Citește și Învățarea la distanță aduce beneficii elevilor

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: