Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii a efectuat un studiu despre riscurile și vulnerabilitățile copiilor în mediul online. Studiul prezintă comportamentul copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani pe internet, oamenii la care apelează atunci când au probleme și o parte din pericolele pe care le întâlnesc. Cu ajutorul acestui studiu, fie că ești părinte, bunic sau profesor, poți să ajuți copiii să evite pericolele și să navigheze pe internet în siguranță.
Caracteristicile copiilor care devin victime ale pericolelor de pe internet
În articolul anterior despre studiul realizat de Poliția Română am prezentat, printre altele, concluzii ale efectelor utilizării internetului, vârsta la care copiii încep să navigheze și intențiile persoanelor care pornesc atacuri cibernetice. Acum, prezentăm factorii care duc la expunerea copiilor la pericolele de pe internet și acțiunile care pot duce la scăderea riscurilor.
Caracteristicile victimelor în cazul atacurilor cibernetice conform studiului realizat de Poliția Română
- Petrec mult timp nesupravegheați.
- Nu au o relație apropiată cu părinții.
- Au acces la dispozitive conectate la internet.
- Nu au cunoștințe tehnice avansate de utilizare a internetului.
- Pot fi atât de gen masculin, cât și de gen feminin.
- Au vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani.
- Provin din familii dezorganizate, cu venituri medii.
Copiii însă, pot fi și atacatori pe internet, nu doar victime. De aceea prin proiectul Eroii Internetului oferim resurse gratuite pentru părinți, profesori și copii care prezintă, printre altele, responsabilitatea față de propria atitudine online. În rândurile de mai jos prezentăm caracteristicile copiilor care pornesc atacuri pe internet.
Caracteristicile autorilor în cazul atacurilor cibernetice conform studiului realizat de Poliția Română
- Au cunoștințe avansate de utilizare a internetului.
- Gen masculin.
- Au peste 15 ani.
- Provin din mediul urban.
- Profită de orice vulnerabilitate.
- Autorii minori comit atacuri cibernetice din teribilism.
Acțiuni care pot proteja un copil de pericolele de pe internet
Copiii petrec timp online din diferite motive, iar interzicerea accesului la internet nu reprezintă o soluție. Internetul reprezintă o fereastră a cunoașterii atunci când este utilizat corect. Cei mici pot să își facă temele, să se documenteze și să învețe, pot să descopere noi pasiuni și să țină legătura cu cei apropiați. Ba chiar, pandemia ne-a demonstrat că internetul este absolut necesar pentru educație și că oferă acces facil la ore pentru copiii care nu se pot deplasa la școală.
În loc de interzicerea timpului petrecut pe internet, se pot lua următoarele acțiuni:
- stabilirea unui program pentru timpul petrecut în fața ecranului,
- delimitarea timpului pe internet pentru distracție și pentru educație,
- informarea corectă a părinților și profesorilor cu privire la riscurile la care se expun copiii, ca mai apoi aceștia să discute cu cei mici,
- prezentarea pericolelor de pe internet calm, potrivit vârstei copilului,
- oferirea unui sprijin atunci când copiii se confruntă cu o problemă pe internet.
Participă la webinarul gratuit pentru părinți sau webinarul gratuit pentru profesori despre siguranța online și ajută copiii să navigheze în siguranța pe internet. Vei afla cum poți să construiești un mediu sigur pentru copii și cum poți să discuți despre subiecte precum agresiuni pe internet sau importanța păstrării datelor personale în familie.