2 femei care au schimbat lumea tehnologiei

A fi femeie în tehnologie înseamnă a sparge bariere cu scopul de crea un drum mai ușor pentru cele ce vor să profeseze în domeniu. Această propoziție reprezintă o parte din lupta pe care multe femei o duc zi de zi la locul de muncă, iar câștigul este câteodată obținut prin inovații care schimbă lumea. 

În acest articol îți vom prezenta o parte din femeile care au spart stereotipuri și au făcut ca tehnologia să progreseze.

Grace Brewster Murray Hopper, femeia după care s-a numit o navă de război

Între 1920 și 1930 un număr mare de femei erau doctorande în numeroase domenii. Al II-lea Război Mondial a creat oportunități pentru femeile care își doreau să intre în piața muncii, în special în domenii preferate până atunci de bărbați. Grace Brewster Murray Hopper a bifat însă două cariere considerate pentru bărbați – cea de informatician și cea de contraamiral.    

După ce Pearl Harbor a fost bombardat și Statele Unite au intrat în Al Doilea Război Mondial, Hopper a încercat să se alăture războiului. Inițial a fost respinsă, apoi s-a alăturat rezervelor navale pentru femei și a fost repartizată la Bureau of Ships Computation Project la Universitatea Harvard. Acolo a lucrat pentru Howard Aiken, un pionier în domeniul calculatoarelor, care a dezvoltat calculatorul automat IBM Sequence Controlled, cunoscut sub numele de Mark I. Hopper a fost responsabilă de programarea calculatorului Mark I și a scris și un manual de utilizare pentru acesta.

Eforturile ei pentru dezvoltarea tehnologiei au continuat, iar acum distrugătorul american de rachete ghidate, USS Hopper îi poartă numele, la fel ca și computerul Cray XE6 Hopper. Grace Brewster Murray Hopper a primit 40 de diplome onorifice de la universități din întreaga lume, în 1991, a primit Medalia Națională pentru Tehnologie și Inovație a Americii, iar în 2016, Obama i-a înmânat Medalia Prezidențială a Libertății. 

Hedy Lamarr, frumoasa actriță care a inventat tehnologia pentru Wi-Fi 

Actriță și inventator austro-american, Hedy Lamarr a creat tehnologia care stă la baza sistemelor de comunicații Wi-Fi, GPS și Bluetooth de astăzi.

S-a născut pe 9 noiembrie 1914, într-o familie evreiască. Fiind singură la părinți, Hedy Lamarr s-a bucurat de toată atenția tatălui ei. El a încurajat-o să privească lumea cu mintea deschisă și să descopere mereu ceva nou. Printre subiectele lor principale de discuții se număra modul de funcționare a diferitelor mașini, de la cele de tipografie până la automobile. La doar 5 ani, Hedy Lamarr dezmembra și remonta cutia sa muzicală ca să îi înțeleagă modul de funcționare. 

În timp ce tatăl ei îi prezenta mașinării, mama sa, pianistă, îi făcea cunoștință cu arta, cu lecții de balet și de pian. 

La 16 ani, frumusețea lui Hedy Lamarr a fost descoperită de regizorul Max Reinhardt, iar acela a fost și momentul în care mintea ei genială a devenit ignorată de cei din jur. 

Ani mai târziu, s-a îndrăgostit de Hughes, un om care a încurajat-o să își urmeze vechea pasiune – modul de funcționare al mașinăriilor. Hughes i-a oferit un set de echipamente cu ajutorul căruia putea să lucreze la mici invenții, i-a prezentat cum sunt construite avioanele și oamenii de știință care au lucrat la dezvoltarea lor. Cu scopul de a crea avioane mai rapide, Lamarr a studiat păsări și pești și a schițat un nou model de aripă pentru avioane. 

În 1940, Lamarr l-a cunoscut pe George Antheil, cunoscut pentru originalitate. Preocupați de amploarea războiului, cei doi au inventat un nou sistem de comunicare cu scopul de a îndruma torpilele către țintele lori. Sistemul a implicat utilizarea saltului de frecvență, metodă ce împiedica interceptarea undelor radio, permițând astfel torpilei să găsească ținta. După ce au creat acest nou sistem, Lamarr și Antheil au căutat sprijin militar, dar au fost refuzați. 

Deși a murit în 2000, în 2014 i-au fost recunoscute meritele pentru invenția sa. Acum Hedy Lamarr este considerată mama comunicațiilor fără fir.

Fetele care transformă lumea într-un loc mai bun cu ajutorul tehnologiei 

Dacă Lamarr și Hopper se numără printre cele ce au transformat lumea tehnologiei în trecut, suntem mândri să spunem că în prezent, alături de nume sonore de femei din industria tech, stau și fetele de la Technovation – elevele care crează aplicații pentru a ajuta societatea.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: