Competiția Națională Greenfoot 2025 și-a desemnat câștigătorii! Organizată de ADFABER, cu sprijinul Oracle Academy, aceasta a oferit elevilor pasionați de tehnologie oportunitatea de a-și testa cunoștințele teoretice și creativitatea prin punerea în practică.
Prin această competiție, participanții au avut ocazia să își dezvolte abilități esențiale de programare Java, să își îmbunătățească gândirea logică și să învețe cum să creeze propriul joc interactiv. Tema acestei ediții a fost crearea unui joc sau a unei lecții interactive, iar elevii de liceu au avut ocazia să învețe bazele celui mai utilizat limbaj de programare din lume – Java, folosindu-se de creativitate și lucru în echipă.
Beneficiile programării Java pentru elevi
Participarea la competiția Greenfoot le-a oferit elevilor oportunitatea de a învăța:
✅ Principiile fundamentale ale programării Java;
✅ Cum să dezvolte jocuri interactive și lecții educaționale;
✅ Gândirea logică și abilități de rezolvare a problemelor;
✅ Lucrul în echipă și prezentarea ideilor în fața unui juriu.
Echipele și proiectele câștigătoare din cadrul competiției
După o analiză atentă a numeroaselor proiecte inovatoare, juriul le-a desemnat pe cele mai bune, ținând cont de aspecte precum funcționalitatea, inovația și estetică.
🥇Locul I
Echipa TEKBYTE7, cu proiectul „The Recon Bug„ se clasează pe locul 1! Proiectul este realizat de elevii Cîrstoiu Andrei-Sebastian și Nicolae Daria-Mihaela, de la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești, jud. Argeș, sub coordonarea prof. Ghiordunescu Grațiela.
„Misiunea jocului este să traversezi un teren minat invizibil și să ajungi la destinație teafăr și nevătămat! Găsește drumul corect folosind logica și memoria, astfel încăt să eviți capcanele periculoase!„
🥈Locul II
Echipa Fizicienii, cu proiectul „Odiseea fizicii„ se clasează pe locul 2! Proiectul este realizat de elevii Andrei Gabriela-Iuliana și Andrei Ioana-Andreea, de la Liceul Teoretic Ioan Slavici din oraș Panciu, jud. Vrancea, sub coordonarea prof. Grigoraș Bogdan-Vlăduț.
„Jocul nostru se numește Odiseea fizicii, care reprezintă o serie de lecții, exerciții și experimente vizuale menite să îmbunătățească procesul educațional. Acesta este un joc educativ care are scopul de a corela formulele prezentate cu experimente relevante. Astfel aducem un plus de interactivitate cu utilizatorul. prima parte a nivelului este de predare, a doua parte conține o problema, iar in final este prezentată o animație relevantă pentru lecție. Jocul conține 4 nivele iar dificultatea lor crește progresiv.„
🥉Locul III
Echipa Desturbed Games, cu proiectul „BOOM TRON„ se clasează pe locul 3! Proiectul este realizat de elevii Fechete Patricia Maria și Raul Calman Laurențiu, de la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” din Bistrița. Jud. Bistrița Năsăud, sub coordonarea prof. Adrian Peter.
„Inspirația noastră provine din jocurile de tip shooter clasice, care te fac să te concentrezi pe acțiune, dar în același timp de relaxează prin intensitate („FLOW STATE”). Lumea a fost cucerită de roboți incontrolabili! Wave after wave, acești inamici mecanizați devin tot mai puternici, mai rapizi și mai imprevizibili.„
🏅 Mențiuni speciale
Echipa PDD LABS, a impresionat juriul cu proiectul „Archer.yo„. Din echipă fac parte Plocon David Andrei și Predescu Teodor Ioan, sub coordonarea prof. Elena Dragan, de la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu din București.
Echipa GreenShake, a impresionat juriul cu proiectul „Shadow Sprint„. Din echipă fac parte Arsene Andrei și Berindei David, sub coordonarea prof. Czabor Noemi, de la Liceul Teoretic W.Shakespeare din Timișoara, jud. Timiș.
Echipa Mecatronix#1, a impresionat juriul cu proiectul „Breaking The Code„. Din echipă fac parte Durău Ștefan și Sîrbu David, sub coordonarea prof. Vilă Eugenia, de la Colegiul ”Ștefan Odobleja” din Craiova, jud. Dolj.
Vrem să felicităm pe toți participanții pentru efortul lor și pentru pasiunea cu care au dezvoltat proiectele.
📢 Vă invităm să vizionați interviurile cu câștigătorii! Descoperiți experiența elevilor în cadrul competiție și cum i-a ajutat să-și îmbunătățească abilitățile de programare.
Ce urmează după competiția Greenfoot?
Pentru participanții la competiție, acesta este doar începutul. Mulți dintre ei vor continua să exploreze programarea Java și să își dezvolte cunoștințele prin practică. Greenfoot este o platformă de programare pentru începători, iar prin intermediul ei elevii și-au descoperit pasiunea pentru programare.
Pentru ca acest parcurs să fie unul de succes, sprijinul profesorilor și părinților joacă un rol esențial.
”Această competiție m-a ajutat să îmi dezvolt portofoliul și să învăț mai multe despre acest limbaj de programare. Cu siguranță voi folosi aceste cunoștiințe pentru un job în domeniu.” – elev Durău Ștefan, Colegiul ”Ștefan Odobleja” Craiova, jud. Dolj
Felicitări tuturor participanților! 🎉
Despre Adfaber
ADFABER.org este organizația nonprofit care ajută elevii și profesorii din școlile de stat să își dezvolte abilitățile digitale. Organizează anual proiecte care contribuie la adoptarea tehnologiei în procesul educațional și la formarea elevilor în domenii IT.
Despre Oracle Academy
Filiera educațională a Oracle, numită Oracle Academy dorește să ajute la dezvoltarea educației în tehnologie și să o facă accesibilă elevilor din întreaga lume oferindu-le acces la informații, inovație și îmbunătățirea abilităților. De asemenea, oferă un portofoliu complet de software, curriculum, tehnologie asistată și cursuri de formare, ajutor și resurse de certificare a instituțiilor de învățământ din 110 țări.