Este important să îi ajutăm pe copii să conștientizeze că ceea ce văd online nu este întotdeauna adevărat, real sau de încredere. A identifica ce este real și ce este fals este vital pentru siguranța și cetățenia online.
Căutarea online este o parte vitală a vieții de zi cu zi. Și devine, în mod firesc, și o parte a vieții de familie – cu mult înainte ca cei mici să înceapă școala. A învăța să gândim critic despre rezultatele unei căutări și modul în care funcționează motoarele de căutare este o abilitate utilă și de bază pe care o familie o poate învăța împreună.


Ce este o „căutare”?
Căutarea pe web permite oamenilor să caute informații online, folosind un motor de căutare care organizează ușor și mai rapid informațiile căutate. Majoritatea dispozitivelor moderne au capacitatea de a căuta, dar nu au capacitatea de a ne spune ce este adevărat, fals sau de încredere – inteligența umană rămâne în continuare cea mai bună ”tehnologie” care poate face acest lucru.
Cum devenim căutători inteligenți pe web?
Împreună cu familia, deschideți o tabletă sau un computer (un telefon mobil nu ar putea funcționa – poate fi mai greu pentru toată lumea să urmărească ecranul) și accesați pagina dumneavoastră de pornire a motorului de căutare preferat.
Verificați dacă funcția de căutare sigură este activată. (De obicei se găsește în „setările” sau „preferințele” motorului de căutare.)
Alegeți un subiect care îl interesează pe copilul dumneavoastră (un sportiv, cauza lor preferată, actorul sau artistul preferat, un film sau autor mult iubit etc.) și introduceți-l în căsuța de căutare.
Faceți clic pe o varietate de rezultate, atât din rezultatele care apar în partea de sus, cât și din cele care se găsesc câteva pagini mai încolo. Întrebați-i ce părere au despre rezultatele afișate printre primele vs. cel care se regăsesc printre ultimele pagini. Au încredere mai mare într-o pagină anume față de alta. De ce da, de ce nu?
Sunt rezultate pe care nici dumneavoastră, nici copiii dumneavoastră nu le accesați? De ce? (Sunt „sponsorizate” sau reclame? De ce le-ai / nu le-ai accesa? Există surse pe care le eviți? De ce?)
Accesează toți pașii și sfaturile pentru siguranța și cetățenia online a copilului tău!
Citește și: Securizează-ți secretele. Construiește parole puternice