Emese Toro, IT Business Applications Manager la Hella Corporate Center Romania: „Sunt din ce in ce mai multe fete interesate de IT, programare sau consultanta.”

Emese Toro, IT Business Applications Manager la Hella Corporate Center Romania:

Sunt din ce in ce mai multe fete interesate de IT, programare sau consultanta.” #adfabertestimonials

Emese Toro, IT Business Applications Manager la Hella Corporate Center Romania: „Sunt din ce in ce mai multe fete interesate de IT, programare sau consultanta.”

Emese Toro are un copilas de 3 ani si 5 luni caruia incearca sa ii dedice timpul in afara muncii. Considera ca este foarte important timpul petrecut in familie, in special la inceput de drum, si toate acestea in timp ce conduce echipa de Business Applications de la HELLA.

Inceputul

„Eram in liceu cand a inceput sa imi placa foarte mult informatica, in acelasi timp am avut tot timpul o pasiune si pentru matematica, implicit economie. In anul in care am terminat liceul, era planificat sa se deschida o sectie noua la Facultatea de Stiinte Economice, Informatica Economica. Aceasta sectie a combinat foarte bine pasiunile mele. Stiam ca vreau sa lucrez in domeniul IT, ca vreau sa automatizez diferite procese, de logistica, de productie, iar in aceasta sectie am avut oportunitatea sa invat atat procesele, cat si partea de programare. Inceputul a fost cu multe incercari, pana mi-am gasit locul. Am inceput ca programator, analist de date pentru o compania care facea tranzactii pe bursa. Pe vremea aceea lucram in Visual Basic / SQL. Mi-am dat seama ca imi lipseste contactul cu oamenii, stand doar in fata calculatorului si analizand date, programand.

Am schimbat dupa un an si am mers catre consultanta, la o firma mica in Romania. Implementam un program local de gestiune, un ERP mai mic. Ei mi-au oferit training, am participat la un Junior Consultant Program in Budapesta/Cluj, dupa care m-am stabilit in Cluj. Dupa putin timp mi-am dat seama ca pot sa fac mai mult, ma pot folosi de cele 5 limbi pe care le vorbesc si as putea sa fac consultanta internationala. Am studiat un an in Spania la sfarsitul facultati, iar pe langa spaniola, vorbesc si engleza si germana. Asa am ajuns intr-un final la o firma mica din Munchen, cu o subsidiara in Timisoara. Aici am inceput sa calatoresc mult pentru diferite proiecte, sa fac consultanta pe un Software de optimizare in productie si logistica.  Aici am invatat multe despre procesele de logistica si productie, mi-am imbunatatit si cunostintele technice, am intrat si in Project Management.”

Prezentul

„Dupa o vreme, mi-am dorit sa reduc calatoriile si sa fiu mai stabila in Timisoara. Asa am ajuns la HELLA, sa lucrez in SAP, programul cel mai mare de ERP in lume, unde am primit oportunitatea sa construiesc si sa conduc o echipa de consultanti si programatori. In HELLA, am inceput ca si consultant SAP APO si team-leader pentru o echipa mica, de 4 persoane. Ne-am dorit sa marim echipa, sa fim un centru ce competente pe SAP global, lucrand impreuna cu echipa din Germania. Au trecut 8 ani, am ajuns sa incorporam mai multe functii, nu doar SAP. Echipa noastra se numeste IT Business Applications, practic ne ocupam de toate aplicatiie din lumea HELLA. Am crescut si in numar, in momentul de fata suntem in jur de 50 de persoane. Am petrecut un an si in Mexic, am condus doua proiecte de implementare SAP si am crescut si stabilizat echipa de SAP din Mexico City. Este greu sa explic ce fac in fiecare zi, nu am task-uri repetitive sau plictisitoare, asta cu siguranta. Rolul meu este sa conduc echipa de Business Applications, avem 7 subechipe si 6 Team-Manageri. Impreuna cu echipa, implementam multe proiecte SAP, Salesforce si alte aplicatii peste tot in lume. Rolul meu este mai mult de Coaching, mentoring, dar si projecte / resource management. Desigur sunt si multe activitati administrative, care fac parte din aceasta pozitite, bugete si alte planificari. Imi place sa vad ca avem proiecte implementate cu success peste tot in lume de catre echipele din Romania, chiar proiecte conduse de noi. Ma bucur foarte mult sa avem o echipa foarte profesionista si stabila. Succesul meu este defapt succesul echipei. Ma motiveaza sa vad ca avem o echipa care este apreciata in lumea HELLA, cand avem cate un proiect care se termina cu mult efort si success. Ma motiveaza cand aud cuvinte de apreciere de la clientii nostri interni, cand vad rezultatele muncii noastre, a echipei. Asta ma face sa ma gandesc ca putem face si mai mult.”

Despre femeile in tehnologie

„Cred ca am inceput sa fim privite din ce in ce mai bine. Daca ma uit in echipa, un procent ridicat al consultantilor sunt femei, iar la programatori si administratori de sistem, procentul este mai ridicat la barbati. In medie as putea sa zic ca ne completam. Sunt sigura ca o sa fie din ce in ce mai multe fete si in acest domeniu. Vad deja generatia noua, care este la practica de vara sau internship, sunt din ce in ce mai multe fete interesate de IT, programare sau consultanta. Cuvantul “tehnologie” ne duce cu gandul adesea la un om care sta in spatele calculatorului si nu vorbeste, doar programeaza sau administreaza un sistem. Poate asta e motivul pentru care in trecut nu erau prea multe fete interesate de domeniu. Totusi tehnologie inseamna si multa comunicare, consultanta, in orice domeniu IT. Este foarte important si acest lucru, chiar daca nu realizam tot timpul. Trebuie scoasa in evidenta si partea aceasta si asa cred ca ar fi mult mai multe fete interesate sa intre in acest domeniu.”

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: