A 4-a ediție a competiției naționale Eroii Internetului s-a încheiat fără a acorda trofeul Eroii Internetului, deoarece, în acest an, niciun proiect nu a atins standardele competiției care au fost atinse în ultimii ani.
Cu toate acestea, competiția a fost un succes, cu peste 300 de elevi și profesori implicați.
Decizia de a nu acorda trofeul în acest an a fost luată pentru a menține standardele competiției. Deși am avut numeroase participări de calitate, niciun proiect nu a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor noastre în ceea ce privește inovația clipurilor și impactul asupra comunității: profesori, părinți, elevi.
Scopul Competiției Eroii Internetului
Scopul competiției Eroii Internetului este de a educa și inspira elevii să navigheze în siguranță pe internet, promovând pozitivitatea și comportamente responsabile online. Participanții au învățat prin activități practice și creative, contribuind la o comunitate digitală mai sigură.
Competiția Eroii Internetului i-a provocat pe elevi la învățare prin joacă. Cei mici au avut de creat un un clip video de promovare a unei teme de siguranță online, din programul Eroii Internetului și o campanie de conștientizare pornind de la tema aleasă.
Programul gratuit, sponsorizat de Google.org, este structurat în 5 mari capitole cu activități și scenarii de lucru la clasa menite să ofere elevilor cadrul de gândire adaptat situațiilor pe care le întâlnesc zi de zi în mediul online:
Fii inteligent pe internet – Distribuie cu prudență
Veștile bune (și rele) circulă repede în mediul online, și deodată, copiii se pot trezi în situații dificile care au consecințe pe termen lung. Soluția? Să învețe cum să împărtășească informații cu cei pe care îi cunosc și cu cei pe care nu îi cunosc. Profesorii învață și despre comunicare și colaborare online, despre navigarea, căutarea, generarea de informații în contextul Inteligenței artificiale, filtrarea datelor, informațiilor și conținuturilor digitale.
Fii alert pe internet – Nu te lăsa păcălit
Este important să-i ajutăm pe profesori să devină conștienți de faptul că oamenii și situațiile întâlnite în mediul online nu sunt întotdeauna ceea ce par. A învăța să faci diferența între ceea ce este real și ceea ce este fals este o lecție importantă a siguranței online.
Fii puternic pe internet – Securizează-ți secretele
Confidențialitatea și securitatea personală sunt la fel de importante online pe cât sunt offline. Protejarea informațiilor valoroase îi ajută pe copii să evite deteriorarea dispozitivelor, reputației și relațiilor.
Fii amabil pe internet – E cool să fii amabil
Internetul este un amplificator puternic care poate fi folosit pentru a răspândi pozitivitate sau negativitate. Copiii pot urmă calea pozitivă aplicând conceptul „tratează-i pe ceilalți așa cum ți-ar plăcea să fii tratat” în toate acțiunile lor online. Astfel, creează un impact pozitiv pentru ceilalți și descurajează comportamentul de bullying.
Fii curajos pe internet – Dacă ai îndoieli întreabă
O lecție care se aplică oricărui tip de întâlnire digitală: când copiii întâlnesc ceva suspect, ar trebui să se simtă confortabil să discute acest lucru cu un adult de încredere. Adulții pot susține acest comportament prin favorizarea comunicării deschise acasă și în clasă.
Programa Eroii Internetului oferă educatorilor instrumentele și metodele de care au nevoie pentru a preda noțiunile fundamentale de siguranță digitală. Materialele dezvoltate de Google în parteneriat cu iKeepSafe și Adfaber permit educatorilor să aducă cele mai pertinente discuții în sala de clasă.
Deși trofeul Eroii Internetului nu a fost acordat în acest an, competiția a adus în prim-plan proiecte remarcabile care au contribuit la creșterea conștientizării asupra siguranței online. Felicităm câștigătorii premiilor și mențiunilor speciale pentru munca lor dedicată.
Câștigătorii de anul acesta sunt🥁
Mențiuni:
Mențiune – Echipa Vulturii, de la Școala Gimnazială Domino Servite, din Voiteg, jud. Timiș;
Mențiune – Echipa LUMINI ȘI UMBRE, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, din București;
Mențiune – Echipa InternetGuard, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Umbrărești.
🏆 Locul 3 merge la Echipa Echipa Gardienii Parolei, de la Școala Gimnazială „I.A. Bassarabescu”, din Ploiești;
🏆 Locul 2 se acordă Echipei GLAMEL, de la Școala Gimnazială Domino Servite, din Voiteg, jud. Timiș;
🏆 Locul 1 – În această ediție locul 1 și trofeul Eroii Internetului nu se acordă.
🎉 Felicitări tuturor participanților pentru efortul depus! Mulțumim profesorilor și părinților care au înțeles cât de important este să-i susțină și îndrume pe copii pentru a lua deciziile cele mai înțelepte pe internet!
Privim cu încredere spre viitor și ne propunem să continuăm să inspirăm și să susținem elevii și profesorii să dezvolte proiecte inovatoare
Siguranța pe internet devine un subiect prioritar
Acest lucru este demonstrat de creșterea interesului acordat subiectului de către profesori și părinți. Competiția Eroii Internetului a fost încă o ocazie de a contribui la crearea unui mediu sigur pe internet. Acest efort comun i-a ajutat pe copii să înțeleagă importanța protejării informațiilor personale, să recunoască ceea ce este real sau fals pe internet și să adopte comportamente pozitive în online.
Suntem mândri că Adfaber a reușit și anul acesta, să promoveze o cultură a siguranței online în rândul elevilor, profesorilor și părinților.
SONDAJ ADFABER
Conform Adfaber, 90% dintre copiii din ROMÂNIA joacă jocuri sau folosesc platforme nepotrivite vârstei lor, iar părinții rareori știu ce fac copiii online sau cum să discute cu aceștia despre cum pot folosi tehnologia pentru a se dezvolta.
72% dintre copiii participanți la un sondaj al asociației Adfaber spun că au întâlnit situații nepotrivite online, de la cyberbullying, continut neadecvat, până la hărțuire, grooming sau chiar șantaj. Ei mărturisesc că și-ar fi dorit o discuție în care un adult să le explice cum să reacționeze în anumite situații online, sau care sunt consecințele unor acțiuni, înainte să le învețe pe propria piele.
Adfaber și Eroii Internetului pentru siguranța copiilor în mediul online
- Am semnat un Protocol cu Ministerul Educației, cu scopul organizării și promovării de programe educaționale digitale și de siguranță online în rândul elevilor și al profesorilor.
- Competiția Eroii Internetului a fost introdusă în calendarul concursurilor naționale școlare – 2024.
- Am realizat opționalul Eroii Internetului, ce este deja adoptat de sute de profesori din toată țara.
Importanța implicării părinților în educația copiilor
Anul acesta, ne-am concentrat mai mult și pe creșterea conștientizării în rândul părinților și i-am învățat cum să abordeze discuțiile despre mediul online cu copiii lor, oferindu-le traininguri gratuite, sfaturi și resurse educaționale.
Prin vizitele noastre la școlile din România, le-am vorbit copiilor despre siguranța online. În cadrul evenimentelor unde au participat părinți și profesori, am oferit informații utile pe care le pot aplica pentru a proteja copiii în fața pericolelor din mediul online.
De asemenea, am participat la evenimentul „Carte pentru viață, educație pentru siguranță”, inițiat de Centrul Cultural al M.A.I., unde copiii au înțeles ce înseamnă siguranța pe internet și importanța protejării conturilor prin criptarea parolelor.
Jocul Interland i-a provocat la joacă și, în același timp, i-a făcut receptivi la capcanele pe care le pot întâlni pe internet.
Ce ne propunem în continuare
Obiectivul nostru este ca fiecare școală din România să includă siguranța online în programa lor. În plus, vom dedica și mai multe resurse și atenție grupurilor vulnerabile, copiilor cu nevoi speciale și copiilor din medii dezavantajate.
Ne concentrăm pe creșterea gradului de conștientizare în rândul părinților a pericolelor din online și urmărim implicarea lor în discuțiile despre siguranța pe internet a copiilor.
Ne dorim să contribuim la o Românie mai educată și sigură și continuăm eforturile pentru a face o diferență pozitivă în viața copiilor noștri.
Mulțumim tuturor participanților, profesorilor și părinților pentru susținerea lor continuă. De asemenea, apreciem sprijinul partenerilor și sponsorilor noștri, inclusiv Google.org, pentru contribuția lor esențială la succesul acestei competiții.