Câștigătorii Competiției Naționale Arduino

Câștigătorii ediției 2019

9 liceeni au câștigat competiția națională ARDUINO și au găsit soluții pentru eficientizarea traficului din marile orașe.

Organizată de ADFABER și sponsorizată de BOSCH, competiția s-a adresat liceenilor pasionați de robotică, încurajându-i să aducă soluții unor problemele reale din societate, în acest caz – generarea unor soluții eficiente de fluidizare a traficului prin intermediul tehnologiei.

Echipele, formate din 2 elevi și un profesor coordonator, au creat soluții inedite de eficientizare a traficului cu ajutorul kit-urilor de robotică Arduino. Creativitatea, pasiunea pentru IT și cel mai important, dorința de a contribui la rezolvarea unei probleme din comunitatea locală cu ajutorul tehnologiei, i-au determinat pe elevi să realizeze proiecte complexe prin care ne-au arătat, încă o dată, potențialul tinerilor români atunci când au parte de susținere și îndrumare.

Cel mai apreciat proiect de către juriu este B1T0 Smart realizat de Mihai Daian și Cristian Tomoioagă, alături de prof. coordonator Marius Muntean, de la Colegiul Național ‘Lucian Blaga’ din Sebeș.

Pe lângă execuția complexă a proiectului, cei doi elevi au impresionat juriul prin întregul concept, care include atât nevoile actuale ale locuitorilor unui oraș, cât și cele care pot apărea în următorii ani, datorită dezvoltării continue a tehnologiei.

Un factor important atunci când vorbim de gestionarea traficului, spun ei, este transportul în comun. Printr-un sistem modern și eficient, tot mai multe persoane vor opta pentru acest variantă și astfel traficul pate fi fluidizat. ‘‘Într-un oraș dezvoltat, infrastructura rutieră trebuie să fie pe măsură. Prin semafoare inteligente, traficul poate fi fluidizat prin schimbarea duratelor de trecere controlate de un algoritm în funcție de numărul de mașini pe o anumită arteră sau oră’’ spun cei doi liceeni.

Un alt proiect foarte apreciat de juriu este ETraffic, realizat de doi elevi de la Colegiul Național ‘Mihai Eminescu’ din Satu Mare. Clasat pe locul al doilea, proiectul realizat de Răzvan Lazăr și Ioana Stan, sub coordonarea prof. Nicoleta Șandor, propune un sistem complex de semaforizare și o execuție vizuală foarte bine realizată.

‘‘Participarea în Competiția Națională Arduino ne-a demonstrat faptul că cel mai bun mod de a învăța este prin „joacă” și lucru practic. Cu toate că algoritmul creat de noi se află în formula cea mai eficientă accesibilă, există multe aspecte care ar putea fi reglementate pentru o mai bună aplicativitate în viața reală’’ au declarat cei doi elevi.

Sistem Inteligent este proiectul care a ocupat locul al treilea, fiind realizat de George Alexandru Lupaș și Răzvan Andrei Simedrea, sub coordonarea prof. Sanda-Florina Voronianu, de la Liceul Teoretic ‘Avram Iancu’ din Brad.

Utilizând kit-ul de robotică Arduino, cei doi elevi au creat un sistem inteligent de semaforizare, amplasat pe o planșă pe care este poziționat un sistem asemănător celor din orașe.

‘‘Am identificat o modalitate de a evita aglomerația din cadrul orașelor prin crearea unui sistem inteligent de gestionare a traficului într-un mod creativ’’, spun câștigătorii locului al treilea.

Felicităm toți participanții pentru munca depusă și pentru ambiția de care dau dovadă în fiecare an, arătând tuturor că pot realiza lucruri impresionante și care pot duce numele țării noastre în topurile internaționale.

Anual, prin proiectele și competițiile organizate alături de partenerii noștri, alegem să susținem tinerii români, să-i încurajăm să devină adevărați profesioniști sau lideri în domeniul IT și nu numai și să contribuie la schimbarea în bine a României.

Distribuie postarea

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonează-te la NEWSLETTER

Get updates and learn from the best

Citește mai departe...


Aducem educația mai aproape de tehnologie

Află despre proiectele pe care le derulăm din dragoste pentru tehnologie: