Anul acesta, am organizat cea de-a cincea ediție a Competiției Java – Programează în Greenfoot, cu sprijinul sponsorului Oracle Academy.
Toți elevii din liceele din România au avut oportunitatea de a învăța bazele programării prin crearea propriului lor joc sau lecție interactivă. Java este cel mai cunoscut limbaj de programare din lume, iar pentru mulți participanți, o astfel de competiție este singura șansă de a pune în practică teoria învățată la orele de informatică.
Iată ce spun câștigătorii competiției Programează în Greenfoot
Competiția Greenfoot încurajează în fiecare an elevii să își descopere pasiunea pentru programare într-un mod interactiv și, de ce nu, să pornească pe drumul către o carieră din domeniul IT. Peste 100 de elevi au spus „DA!” provocării noastre și s-au înscris în competiția Java.
Din cele 56 proiecte validate, 3 echipe formate din 2 elevi și un profesor, au fost desemnate câștigătoare de către juriul format din:
- voluntari Adfaber,
- specialiști în domeniu.
Am avut foarte multe proiecte bune care merită cel puțin menționate pentru că au fost proiecte foarte apropiate ca și complexitate.
Cel mai apreciat dintre ele a fost Jungle Warrior II, realizat de Lupaș George Alexandru și Groza Georgia Maria, sub coordonarea prof. Voronianu Sanda Florina din cadrul Liceului Teoretic „Avram Iancu”, Brad.
„Această experiență a reprezentat pentru noi dovada faptului că există învățare prin relaxare, că putem realiza lucruri minunate din pasiune, în timp ce ne dezvoltăm creativitatea și imaginația. Jocul nostru reprezintă o materializare a nostalgiei copilăriei, un joc distractiv și accesibil tuturor vârstelor și categoriilor de jucători, un joc clasic, dar mai captivant ca niciodată. Interfața și acțiunea lui trimit jucătorul înapoi în timp, în vremea jocurilor de tip Mario și Flash care ne-au modelat multora copilăria și viziunea despre acest univers virtual, fără limite, univers care ne-a format o dragoste pentru ele și chiar mai mult, pentru programat, această activitate reprezentând una din pasiunile noastre, întrucât îți oferă posibilități nelimitate de creație.”, au declarat cei doi elevi în clasa a XI-a.
Proiectul Strafer, realizat de Tudosie Marius Răzvan și Stoica Mihai Nicușor, sub coordonarea prof. Coravu Laura Maria din cadrul Colegiului Național „Carol I”, Craiova, s-a clasat pe locul al doilea.
„Fiecare copil este unic. Îmi place să observ cum își descoperă pasiunea pentru informatică, iar eu să îi pot îndruma în realizarea progreselor în acest domeniu. Concursul organizat de Adfaber a fost o experiență extraordinară și o oportunitate fantastică pentru toți elevii pasionați de informatică, care a permis acestora colaborarea în cadrul proiectului, precum și însușirea conceptelor fundamentale ale programării Java.” spune prof. coordonator Coravu Laura.
„Strafer, pentru mine, nu este numai primul joc la a cărui dezvoltare am participat, a fost de asemenea și un mod prin care am fost provocați la fiecare pas, un mod prin care am putut pune în aplicare ideile acumulate de noi în experiența noastră de jucători, însă din perspectiva cealaltă: de dezvoltatori. Datorită acestui joc am făcut primii pași importanți spre programarea în Java.” – Stoica Mihai-Nicușor
„Acest joc ne-a oferit o direcție pe care să o urmăm. În plus, fiind primul proiect de acest gen la care am participat, Strafer mi-a oferit oportunitatea să mă depășesc și de a colabora pentru a obține un rezultat de care să putem fi mândri.” – Tudosie Marius-Răzvan
Pe locul al treilea s-a clasat proiectul Next Move realizat de Ion Daniel și Niță Eduard-Eugen, sub coordonarea prof. Bardac Sorin din cadrul Colegiului Național „Grigore Moisil”, Urziceni.
„Proiectul “Next Move” a reprezentat o oportunitate de a-mi canaliza creativitatea într-o direcție prin care se poate obține un joc provocator, complex și util. Competiția Națională de Greenfoot m-a făcut să îmi dezvolt abilitățile de lucru, dar și spiritul competitiv. Programarea reprezintă o pasiune pentru mine, participând la mai multe concursuri de informatică, cea mai importantă realizare fiind câștigarea locului 1 la Competiția Națională de Alice, organizată de ADFABER.” – Niță Eduard-Eugen.
„Programez de 3 ani aproape, însă în Java lucrez de aproximativ 1 an și mă pot declara captivat de acest limbaj de programare ce oferă capacitatea programatorului de a crea un univers așa cum consideră el. A fost o adevărată plăcere să participăm la acest concurs, întrucât ne-a oferit o nouă poartă spre etalarea cunoștințelor noastre în domeniul creării unui joc.” ne-a povestit Ion Daniel, elev în clasa a XI-a.
Proiecte memorabile din cadrul competiției Greenfoot
Pe lângă proiectele clasate pe primele trei locuri, vrem să amintim și felicităm echipele care au obținut mențiuni!
The Dream of Life, realizat de Ureche Cristina Nicoleta și Toma Alexandru, elevi în clasa a X-a, sub coordonarea prof. Darie Simona Felicia din cadrul Colegiului Național „Nicolae Grigorescu”, Municipiul Câmpina.
Pepsi Battlegrounds, realizat de Micu Bogdan Andrei și Tănase Codrin Octavian, elevi în clasa a XI-a, coordonați de prof. Modrisan Adrian din cadrul Colegiului Național „Andrei Șaguna”, Brașov.
Prison Break, realizat de Ursu George și Bagiu Claudiu, sub coordonarea prof. Grigore Luisian din cadrul Palatului Copiilor, Botoșani.
Felicitări tuturor participanților pentru implicarea și creativitatea de care au dat dovadă, dar mai ales pentru interesul acordat față de tehnologie și programare!